Razlike u platama ponovo rastu – Bankar.rs
Uncategorized

Razlike u platama ponovo rastu

Razlika između plata direktora i drugih zaposlenih trebalo bi ove godine da se poveća, nakon što je pala tokom pandemije koronavirusa, pokazala je analiza britanske istraživačke kompanije Haj Pej Centar (High Pay Centre).

Razlike u platama bile su najveće u maloprodaji, a najmanje u medijima te sektoru finansijskih usluga, piše Bi-Bi-Si.

Direktor Haj Pej Centra Luk Hildjard rekao je kako istraživanje pokazuje da su firme pokazale “određenu osetljivost na potrebu pravednog tretmana radnika i smanjenja velikih nejednakosti u platama tokom pandemije”.

“Međutim, kako se vanredno pandemijsko stanje, nadamo se, smanjuje bilo bi šteta da nestane i duh solidarnosti koji je stvorio. Uz mračne prognoze za britansku privredu, način na koji delimo postojeće resurse postaće sve važniji”, dodao je.

Domaćinstva su trenutno pogođena sve većim troškovima života, a cene hrane, goriva i energije nagrizaju standard.

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu skočila je na devet odsto za godinu, a predviđa se daljni rast do kraja godine.

Guverner Engleske centralne banke (BoE) Endrju Bejli pozvao je radnike da ne traže velika povećanja plata, kako bi zaustavili nekontrolirani rast inflacije.

Hildjard je, pak, rekao da veliki poslodavci imaju “ključnu ulogu u balansiranju svojih plata kako bi svi s visokim, srednjim i niskim primanjima bili plaćeni pošteno i proporcionalno”.

U 69 firmi koje su u Haj Pej Centru dale svoje odnose zarada u prvim mesecima 2022, prosečni odnos izvršnog direktora i prosečne plate zaposlenih bio je 63 prema 1, što je gotovo dvostruko više u odnosu na istu grupu firmi u 2021, kada je iznosio 34 prema 1 .

“Za mnoga domaćinstva troškovi života rastu, njihova ekonomska situacija postoje mnogo gora, a ne bolja, ali to očigledno ne zaustavlja velike kompanije koje ostvaruju veliku dobiti da plaćaju ogromne iznose svojim izvršnim direktorima i ljudima na vrhu, dok istovremeno ne povećavaju plate radnicima s nižim primanjima koji se bore s troškovima života”, rekao je Hildjard.

Izvršni direktor trasta Aberdin Fajnenšl Fernes Mubin Hak rekao je da je prethodno smanjenje razlike u platama tokom vrhunca pandemije pokazalo da je “promena moguća”.

Hak je rekao da bi rast plata za one s nižim primanjima bio “ključan” kako bi se osiguralo da “milioni mogu da prebrode krizu rasta troškova života”.

Tags
Back to top button