Mali sa Georgijevom u Vašingtonu: Produžićemo aranžman sa MMF-om na najmanje dve godine – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Mali sa Georgijevom u Vašingtonu: Produžićemo aranžman sa MMF-om na najmanje dve godine

Ministar finansija Siniša Mali sastao se u Vašingtonu, na kraju trodnevnog učešća na prolećnom zasedanju MMF-a i Grupacije Svetske banke, sa direktorkom MMF Kristalinom Georgijevom

Mali je tom prilikom istakao da će naša zemlja produžiti sporazum sa tom međunarodnom finansijskom institucijom na još najmanje dve godine.

“Nama sporazum sa MMF ističe krajem ove godine, dogovorili smo da ćemo ga produžiti, još na najmanje dve godine. Dakle, time pokazujemo da smo spremni da nastavimo sa reformama, što je poruka i građanima Srbije, ali takođe poruka i investitorima koji tek treba da dođu u našu zemlju”, rekao je Mali za Tanjug.

Ministar je rekao da je na sastanku pozvao Georgijevu da dođe u Srbiju i da bi do te posete moglo da dođe ove godine.

“Rekao sam joj malo u šali da će predsednik Vučić da joj pošalje i formalno pismo da je pozove da dođe u Srbiju, ali da onda neće moći da izdrži koliko ćemo je zvati da dođe svaki put kada je negde sretnemo”, naveo je Mali.

Preneo je da je Georgijeva na sastanku rekla da smo potpuno zasluženo tu gde jesmo i da je Srbija jedan od najboljih primera odgovorne ekonomske politike u vremenu globalne krize.

“Velika čast bi bila za nas da prvi čovek MMF-a, najvažnije, najznačajnije i najveće finansijske institucije na svetu dođe u Srbiju. Ako to bude ove godine, biće sjajna vest za sve nas. Mi ćemo se potruditi, naravno, da je ubedimo da dođe ove godine”, dodao je Mali.

Kaže da mu je ona i sama rekla da dugo nije bila u Srbiji, od 2014. godine, kada su nas zadesile poplave.

“Evo sada je prilika da dođe ponovo s obzirom na to da će Ekspo biti u 2027. godini u Beogradu”, rekao je Mali i dodao da je ranije Ekspo u ovom delu Evrope bio održan u Plovdivu u Bugarskoj.

Kaže da se sa Goergijevom složio da je Ekspo u Srbiji 2027. veoma važan projekat, jer podrazumeva i izgradnju brzih pruga, auto-puteva, škola, bolnica, ulaganje u energetiku. Dakle, sve ono što čini projekat Srbija 2027 i da je to najveća šansa za ceo region po pitanju rasta, u smislu novih investicija, u smislu toga da se pokažemo svetu na pravi način.

Govoreći o sastanku sa Georgijevom na kraju trodnevne posete Vašingtonu, Mali je rekao da je Georgijeva, pored puno sastanaka koje je imala sa brojnim delegacijama, održala sastanak i sa našom delegacijom, čime je pokazala koliko poštovanje ima prema Srbiji.

“Važno je nekoliko stvari koje je napomenula, a jedna rečenica mi odzvanja i sada u glavi, kada je rekla – zaslužili ste. Sve što je Srbija dobila u smislu ekonomskih podataka, rasta naše ekonomije, rekordne visine plata, rekordne visine penzija, rekordno niske stope nezaposlenosti, rekordnih stranih direktnih investicija, po pitanju otvaranja fabrika, kilometara auto-puteva, ona je rekla da je zasluženo – teškim radom i reformama kroz koje smo prošli”, istakao je Mali. Zbog toga su, dodaje Mali, rezultati, očigledni i veoma je važno imajući u vidu situaciju u svetu – gde je usporen rast ili negativna stopa rasta da Srbija za razliku od većine velikih i razvijenijih zemalja raste i ima ubrzani rast.

“I s druge strane da je javni dug u odnosu na BDP kod nas 46,7 odsto, a u svetu 93 odsto. Dakle, vodimo računa o svakom dinaru, držimo tu makroekonomsku stabilnost kako treba, a s druge strane, imamo dovoljno bafera za bilo kakve vanredne situacije koje mogu da se dese, kao što se desio kovid 2020. ili energetska kriza 2022. godine”, rekao je Mali.

On je istakao da je veoma zadovoljan sastancima koje je imao u Vassingtonu sa predstavnicima MMF, SB, MIGA koporacije, velikim brojem investitora i kreditnim rejting agencijama, a posebno da je zadovoljan poštovanjem koje je Georgijeva ukazala našoj delegaciji.

Tags
Back to top button