Otkupne cene mleka u Srbiji među najvišim u Evropi – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Otkupne cene mleka u Srbiji među najvišim u Evropi

Proizvođači mleka u Srbiji trenutno za litar mleka dobijaju više otkupne cene nego farmeri u većini država Evropske unije, tvrde predstavnici ove industrije.

Kako piše Politika, vodeća kompanija u ovom sektoru Imlek saopštila je da neće snižavati trenutnu, kako je naglašeno, visoku otkupnu cenu mleka u Srbiji, iako je ona među najvišima u Evropi. Naveli su da će zadržati otkupne cene na sadašnjem nivou sve dok se ne uvere u izvesne prinose i kvalitet hrane za životinje iz nove žetve.

Krajem prošle sedmice kompanija se oglasila istim povodom i saopštila da će prosečna isplaćena cena sirovog mleka prema farmama u Srbiji za mart biti viša od 70 dinara za litar sirovog mleka. Naveli su da je to rekordno visok iznos, ako se uzme u obzir da je otkupna cena mleka u EU u poslednjem periodu pala na 40 evrocenti, pa i niže.

„U skladu sa preporukom Ministarstva poljoprivrede, u proteklom periodu i pored velikih tržišnih turbulencija Imle’ nije značajnije snižavao otkupnu cenu mleka i nije kasnio sa plaćanjem ka svojim dobavljačima”, naveli su u saopštenju.

Tržište mleka u prvom kvartalu prošle godine ušlo je u takozvanu silaznu fazu ciklusa. Analitičari su objasnili da je osnovni razlog za pad cena na tržištu mleka bila rastuća dinamika njegove proizvodnje među najvećim svetskim izvoznicima mlečnih proizvoda. Ponuda mleka u EU i SAD rasla je u 2022, ali i početkom prošle godine kao odgovor na relativno visoku profitabilnost njegove proizvodnje u tom periodu uprkos konstantnom rastu troškova.

Tags
Back to top button