Gas u Srbiji poskupljuje prvo 10% zbog MMF-a, a potom i zbog Bugarske između 10 i 20% – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTIUncategorized

Gas u Srbiji poskupljuje prvo 10% zbog MMF-a, a potom i zbog Bugarske između 10 i 20%

Pošto je Bugarska uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije, on bi uskoro mogao da poskupi i u Srbiji. Tako bi naše potrošače, umesto poskupljenja od 10 odsto u maloprodaji koje je zakazano za 1. novembar, u jeku grejne sezone moglo da sustigne i dodatno poskupljenje od 10 do 20 odsto.

Naime, Bugarska je u petak uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije za treće zemlje. Uredba koja je stupila na snagu odmah uvodi taksu od 10,76 dolara za 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje.

Potrošači u Srbiji se ruskim prirodnim gasom snabdevaju upravo preko teritorije Bugarske, koji se transportuje gasovodom “Turski tok”, što znači da bi se nova prilično “paprena” taksa naplaćivala i našoj zemlji za “plavi energent” koji Javno preduzeće “Srbijagas” kupuje od ruskog državnog giganta Gasproma.

Rast cene opteretiće i privredu

Podsećanja radi, shodno sporazumu koji je Srbija sklopila sa Međunarodnim monetarnim fondom zarad dobijanja kredita, Beograd je preuzeo obavezu o etapnom povećanju maloprodajnih cena gasa. Najnovije poskupljenje će uslediti 1. novembra u iznosu i iznosiće 10 odsto. To znači da će za koju nedelju gas koštati 5,02 dinara po kilovat-satu sa porezima i taksama. Reč je o značajnom poskupljenju koje u uslovima globalne ekonomske krize i visoke stope inflacije predstavlja udar na kućni budžet potrošača.

Međutim, zahvaljujući težnji poslaničke većine u bugarskom parlamentu da se uspostavljanjem nove takse inkasira prihod od 1,2 milijarde evra i tako isplati izgradnja gasovoda “Balkanski tok” za samo godinu dana potrošači u Srbiji se mogu suočiti sa dodatnim i znatno većim cenama gasa.

Poseban problem predstavlja to što bi novi rast cena opteretio poslovanje privrede koja taj energent koristi u svom procesu proizvodnje što bi bez sumnje izazvalo povećanje cena njenih proizvoda.

Izvor: Danas

Back to top button