Svetska banka prognozira rast od 3,2 odsto na Zapadnom Balkanu u 2024. – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Svetska banka prognozira rast od 3,2 odsto na Zapadnom Balkanu u 2024.

Svetska banka prognozira ekonomski rast u državama Zapadnog Balkana od 3,2 odsto, dok se dalje povećanje očekuje 2025. čime bi se prosek ekonomskog rasta u državama vratio na nivo pre pandemije COVID-19, saopštila je 11. aprila ta međunarodna organizacija.

U saopštenju se navodi da države Zapadnog Balkana treba da nastave sa sprovođenjem reformi kako bi se smanjio jaz u razvoju u odnosu na Evropsku uniju i poboljšao životni standard građana.

“Reforme uključuju povećanje investicija kako bi gradovi postali zeleniji što bi im omogućilo da efikasnije doprinose ukupnom ekonomskom razvoju”, navodi se u novom redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan.

Očekuje se da će ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu ove godine porasti na 3,2 odsto, što je 0,2 procentna poena više nego što je Svetska banka predviđala u prethodnom izveštaju, i dalje na 3,5 odsto u 2025.

Pojedinačno po zemljama, najveći rast u 2024. godini se prognozira za Kosovo 3,7 odsto, zatim za Srbiju (3,5 odsto), iza kojih slede Crna Gora (3,4 odsto), Albanija (3,3 odsto), Bosna i Hercegovina (2,6 odsto) i Severna Makedonija (2,5 odsto).

Blago povećanje projekcija rasta u srednjem roku odražava oprezni optimizam da je Zapadni Balkan izdržao niz šokova tokom poslednjih godina, navodi Svetska banka.

Međutim, rizici i dalje postoje. Stalno smanjenje globalnog rasta, posebno u evrozoni, imalo bi efekte na investicije u države Zapadnog Balkana i trgovinu sa regionom.

Pored toga, postoje unutrašnji faktori koji dovode projekcije u opasnost, uključujući rasplamsavanje geopolitičkih tenzija, migraciju prema inostranstvu, izbornu neizvesnost i stalnu inflaciju, navodi se u izveštaju međunarodne organizacije.

Dodaje se da će plan Evopske unije za ekonomski rast Zapadnog Balkana od šest milijardi evra “pomoći regionu da ojača ekonomske veze sa Evropskom unijom, njenim najvćim trgovinskim partnerom, i sprovede reforme za unapređenje ekonomske integracije u okviru Zapadnog Balkana”.

Prema Svetskoj banci, ulaganje u zelenu tranziciju i poboljšanje uslova života u gradovima na zapadnom Balkanu takođe bi moglo pomoći da se oživi regionalni rast.

Izvor: RSE

Tags
Back to top button