UniCredit banka na Kopaonik biznis forumu: Šta nas očekuje na putu održivog ekonomskog oporavka – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKESVE VESTIUncategorized

UniCredit banka na Kopaonik biznis forumu: Šta nas očekuje na putu održivog ekonomskog oporavka

Kopaonik Biznis Forum i ove godine je izazvao veliku pažnju domaće i strane javnosti, jer je tradicionalno mesto okupljanja najuticajnijih privrednika, finansijskih institucija i stručnjaka, na jednoj od najznačajnijih poslovnih konferencija. Panel koji je obeležio drugi dan konferencije koja okuplja na jednom mestu, je PANEL 29: BANKARSKI SEKTOR: Finansiranje ekonomskog oporavka.

Banke imaju ključnu ulogu u podršci ekonomskom oporavku na različite načine kroz olakšavanje pristupa finansijama, fleksibilnost u kreditiranju, podršku digitalnoj transformaciji, edukaciju i savetovanje, održavanje stabilnosti finansijskog sistema, investicije u održivost, inovacije u bankarskim uslugama, saradnja sa fintech sektorom, socijalno odgovorno bankarstvo, podsticanje finansijske pismenosti.

Jedan od učesnika na ovom panelu, Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Bank Srbija dao je osvrt na makroekonomsku situaciju, trendove, kao i šta nas očekuje na putu održivog ekonomskog oporavka:

1. Da li je sam rast kreditne aktivnosti dovoljna podrška ili je za održiv ekonomski oporavak važna i struktura tog rasta? Odnosno da li banke, imaju odgovornost kome i u koje svrhe plasiraju sredstva?

Rast kreditne aktivnosti je važan uzevši u obzir da potpomaže ekonomiju jedne zemlje. Treba imati u vidu da je i izuzetno bitna struktura kredita, jer su različite implikacije, odnosno uticaji na ukupnu ekonomsku aktivnost. Ovo i jeste odgovornost banaka, jer utičemo kome i gde se sredstva plasiraju.

Potrošački krediti kreiraju dodatnu tražnju za proizvodima za ličnu potrošnju, dok investicioni krediti utiču na povećanje ekonomskog obima u srednjeročnom i dugoročnom periodu. Investicioni krediti povećavaju proizvodne i ostale kapacitete, što doprinosi većoj ekonomskoj aktivnosti jedne zemlje pa samim tim i blagostanju njenih građana. Od izuzetne važnosti za održivi ekonomski rast jeste učešće investicionih kredita. Generalno posmatrano, aktivno investiranje države u razvoj infrastrukture, doprinosi održavanju solidnog nivoa ekonomske aktivnosti, ali i ceo naš region čini pogodnim za privlačenje stranih investicija.

2. Makroekonomska dešavanja na globalnom nivou definitivno su obeležila prethodnu godinu. Koliko su dešavanja uticala na Srbiju i koji nas trendovi očekuju u tokom ove godine?

Svet je obeležila serija geopolitičkih događaja prethodne godine, koji su izazvali postepeno zaoštravanje monetarnih politika centralnih banaka, usporavajući globalni ekonomski rast ispod očekivanog srednjoročnog potencijala. Trendovi i istraživanja pokazuju da će ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi rasti oko tri odsto u 2024. i 2025. godini, sa sličnim stopama rasta na Zapadnom Balkanu. Stope rasta u regionu CIE su blizu svog potencijala. Privatna potrošnja će verovatno predvoditi oporavak rasta u CIE, podržana bržim rastom realnih plata, povećanim zaduživanjem uz niže kamatne stope i pozitivnim efektom izazvanim rastom cena nekretnina. Predviđanja su da će kapitalni rashodi i izvoz doprineti rastu najranije od sredine 2024. godine.

Uzevši u obzir da smo mala, otvorena, energetski zavisna ekonomija, situacija u Srbiji nije bila mnogo drugačija. Ključni makroekonomski pokazatelji koji diktiraju klimu u poslovnom okruženju u našoj zemlji, nalaze se na stabilnom nivou. Bankarski sektor Srbije zaključio je prethodnu godinu kao visoko likvidan i kapitalizovan sektor, s niskim nivoom problematičnih plasmana. Banke su nastavile da podržavaju privredu i građane, iako je zabeleženo očekivano smanjenje tražnje za kreditima i opadanje kreditne aktivnosti. Veliki zamah za ovu, ali i naredne godine pruža aktivno investiranje države u razvoj infrastrukture, što doprinosi održavanju solidnog nivoa ekonomske aktivnosti, ali i ceo naš region čini pogodnim za privlačenje stranih investicija. Neophodno je da budemo proaktivni traženju prilika i da budemo brzi u njihovom iskorišćavanju.

3. Uprkos globalnim dešavanja, koje su praktično nepovoljno uticala na ceo svet, Vaša banka uspela je da ostvari izuzetne rezultate. Na čemu je bio glavni fokus vašeg poslovanja?

UniCredit Grupa je ostvarila rekordnu neto dobit u protekloj godini, što je povećanje od više od 50 odsto u odnosu na 2022.godinu. Četvrti kvartal 2023. godine je bio dvanaesti uzastopni kvartal kvalitetnog profitabilnog rasta, zahvaljujući fokusu na rast, disciplini troškova i efikasnosti kapital. Uprkos konsolidaciji bankarskog tržišta Srbije, ponosan sam što je i UniCredit Banka u Srbiji uspešno je okončala poslovnu godinu ostvarivši izuzetne rezultate koji predstavljaju kontinuitet dugogodišnjeg plana i značajnih postignuća. Prepoznati smo kao pouzdan partner privredi i stanovništvu, s neprekidnim fokusom na njihove potrebe. Nastavljen je pozitivan trend u oba ključna segmenta poslovanja – sektoru stanovništva i sektoru privrede. Održali smo efikasan poslovni model i kvalitetan portfolio zadržavajući troškove u odnosu na prihode na visokom nivou. Ostvarili smo visoku neto dobit i prinos na kapital tokom 2023. Dodatno, nastavili smo s povećanjem kreditnog portfolija prema našim klijentima, a aktivnim upravljanjem rizicima održali smo učešće problematičnih kredita gotovo nepromenjenim u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, nastavili smo rast naše depozitne baze za 8,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što potvrđuje naše pozicioniranje kao pouzdanog partnera, ali i samu snagu naših klijenata. U segmentu korporativno-investicionog bankarstva, UniCredit Banka ostala je i nastavlja da bude pouzdan partner i prvi izbor za 80 od 100 najvećih kompanija u Srbiji.

Izvor: B92

 

Tags
Back to top button