Spajić: Zadužili se 687 miliona, kamatna stopa 5,8 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Spajić: Zadužili se 687 miliona, kamatna stopa 5,8 odsto

Crnogorski premijer  Milojko Spajić napisao je na društvenoj mreži X da je upravo zaključena sedmogodišnja transakcija na londonskoj berzi od 687 miliona eura i kamatnom stopom 5.8 odsto.

Spajić je naveo da ukoliko znamo da je američka obveznica na istu ročnost 4.2 odsto, ili da je bezrizični EURIBOR na 4 odsto, “razumemo koliko su povoljni uslovi.”

Prema njegovim rečima, ovako obezbeđen novac će se koristiti isključivo za vraćanje starih kredita kao i infrastrukturne projekte za razvoj države.

“Nažalost – ovih dana smo i svjedočili užasnim i senzacionalističkim medijskim natpisima o transakciji – koji su prkosili svim pravilima londonske berze koji nalažu da transakcija nije javna dok se ne završi proces, kada ta obveznica može slobodno da se trguje na berzi i da svi njeni detalji postaju dostupni svima. Uprkos tome – pojedini mediji i kvazi analitičari nisu prestajali da bombarduju javnost sa špekulacijama, poluistinama i lažnim informacijama prije završetka procesa”, napisao je Spajić.

Kako je kazao, upravo je takvo ponašanje koje ne postoji nigde u civilizovanom svetu kreiralo dosta nestabilnosti na tržištu i jako otežalo rad našem timu.

“Malo je država u kojima javna scena radi šačice senzacije i ogromnog primitivnog neizdrža, a ponekad i političkih interesa, radi otvoreno protiv interesa sopstvene države kao kod nas. Ali tu smo đe smo – znali smo kakvu bitku bijemo! Najbitnije da je sve uspešno završeno sa nevjerovatnim rezultatima zahvaljujući sjajnom timu Ministarstva finansija! Svaka vam čast ljudi, moj duboki naklon”, zaključio je on.

Back to top button