Novi talas poskupljenja stiže u RS – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Novi talas poskupljenja stiže u RS

Trgovci su nastavili sa tihim isticanjem većih cena svih proizvoda na rafovima, ali ne kriju da bi novi, po ko zna koji po redu ove godine, talas poskupljenja mogao da zapljusne Srpsku već idućih dana.

Kifla je u pojedinim marketima u Srpskoj dostigla cenu od čak 82 feninga, dok za onu sa evrokremom, građani izdvajaju ni manje ni više nego 1,30 maraka.

Pekari to pravdaju rastom cena pšenice i brašna, te naglašavaju da se tu cene neće zaustaviti i da bi već idućih dana građani Srpske mogli skuplje plaćati sve proizvode od brašna.

“Mi smo pokušali da hleb držimo na ceni od 1,80 KM. Međutim, sada kada smo napravili analizu vidimo da smo pali. Cene će sigurno dalje rasti, jer su posljednjih 15 do 20 dana znatno poskupela pšenica i brašno. Tako da opet ulazimo u tu neku spiralu rasta cena”,  rekao je vlasnik Pekarsko-slastičarskog društva “Krajina klas”, u čijem sastavu posluje i pekara “Manja” Saša Trivić.

Naglasio je da su prisiljeni da koriguju svoje cenovnike.

“Prodavačica ima platu preko 1.000 maraka. Nedostaje mi 20 ljudi. Ako hoću da spasim biznis, moram da podignem cene i plate. To je tako”, poručio je Trivić.

Mlinari potvrđuju priču da je pšenica poskupela, pa je za tonu u Srbiji potrebno izdvojiti preko 360 evra, a u Mađarskoj od 380 do 410 evra.

“Možemo očekivati svašta. Mi bismo po prvi put mogli u žetvu ući sa većom cenom nego što je sada, a logično je do sada uvek bilo da uđemo u žetvu sa manjom cenom. Pred nama je neizvestan period i krajnu reč reći će berza”, rekao je predsednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

Ekonomisti ističu da mnogi privrednici koriste trenutnu situaciju i dižu cene i više nego što bi trebalo.

“Mi smo ušli u inflatornu spiralu i teško je predvideti kada će se to završiti. To se nama prelilo iz Evropske unije. Roba i usluge tamo poskupljuju na dnevnom nivou. Rat u Ukrajini još traje. Postoje i ljudi koji svu ovu neizvesnost koriste u nekoj meri i neopravdano dižu cene. Trebaće i te­ kako vremena da se to stabilizuje”,  rekao je ekonomista Goran Radivojac.

Prema njegovim procenama, teško je očekivati da će se pre sledećeg proljeća, pa i leta zaustaviti rast cena.

“Naročito će zima biti kritična. Ne bih se iznenadio da se po pitanju energenata i hrane pred zimu i jesen desi erupcija cena. Nema nekog ekonomskog opravdanja za to, jer troškovi vađenja nafte nisu porasli”, naveo je Radivojac.

Izvor: Capital.ba

Tags
Back to top button