Deutsche Bank kažnjena sa 630 miliona dolara zbog povezanosti s pranjem novca – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Deutsche Bank kažnjena sa 630 miliona dolara zbog povezanosti s pranjem novca

Deutsche Bank je kažnjena sa 630 miliona evra od strane američkih i britanskih regulatora zbog povezanosti s pranjem novca njihovih klijenata u Rusiji.

Klijenti su ilegalno preneli 10 milijardi dolara iz Rusije kupovanjem i prodajom deonica posredstvom podružnica te banke u Moskvi, Londonu i New Yorku, a vlasti su ustvrdile kako je banka propustila ‘brojne prilike’ za otkrivanje, istragu i zaustavljanje takvog delovanja.

Iz Deutsche banke su poručili kako su sarađivali s regulatorima, dodavši kako su izdvojili sredstva za namirenje nagodbe.

Tokom istrage, američki i britanski istražitelji otkrili su takozvana ‘mirror’ trgovanja koja su u poslovanju bila prisutna od 2011. do 2015. godine. Klijenti bi kupili deonice u rubljama u Moskvi a potom bi njihovi saradnici prodali iste deonice po istoj ceni putem podružnice u Londonu.

Pretvaranjem rubalja u dolare kroz trgovanje deonicama koje nije imalo vidljivu ekonomsku svrhu, taj je plan bio sredstvo za neke u finansijskim institucijama da postignu neprikladne ciljeve, izbegavajući postojeće zakone“, stoji u službenom dokumentu nagodbe s američkim regulatorom.

Regulatori su zamerili banci jer nije delovala na licu mesta, rekavši kako je poslovala na ‘nesiguran i nezdrav’ način.

Takođe su kazali kako su službe za sprečavanje finansijskih malverzacija ovog nemačkog zajmodavca bile neefikasne.

Ukupno, američki regulator je kaznio banku s 425 miliona dolara, dok kazna britanskog regulatora iznosi oko 204 miliona dolara.

Bankar.me

Tags
Back to top button