Evropska centralna banka zadržala kamatne stope na istom nivou – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Evropska centralna banka zadržala kamatne stope na istom nivou

Evropska centralna banka (ECB) je danas ostavila nepromenjenu referentnu kamatnu stopu uprkos padu inflacije i rastućem nestrpljenju tržišta da spusti kamatnu stopu koja je i dalje na rekordno visokom nivou.

Referentna kamatna stopa na depozite ostaje na svom istorijskom maksimumu od četiri procenta, kakva je od oktobra, odlučila je Evropska centralna banka na sastanku saveta guvernera. U saopštenju ECB nema naznake o tome kada bi stopa mogla da počne da se smanjuje. Na sastanku u januaru predsjednica ECB Kristin Lagard rekla je da pitanje smanjenja kamata nije bilo razmatrano i da je „preuranjeno“.

Lagard je danas rekla da se dobro nastavlja proces smanjenja inflacije u eurozoni ali da banka još nije dovoljno sigurna oko kretanju ka cilljanih dva odsto inflacije.

Dobro napredujemo ka našoj ciljanoj inflaciji… ali nismo dovoljno uvereni oko toga da ćemo dostići taj cilj“, rekla je Lagard novinarima i dodala da će „mnogo više znati u junu“.

ECB je danas smanjila prognozu inflacije za 2024. u eurozoni na 2,3 odsto, zbog manjeg uticaja cena energije. Ta banka očekuje da će inflacija pasti na oko dva odsto 2025. godine, kako je predvidela.

Banka želi da osigura da taj trend bude trajan i za sada ne menja referentnu kamatu.

Tags
Back to top button