Turske banke gase ruske račune – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Turske banke gase ruske račune

Turske banke počele su da zatvaraju račune ruskih preduzeća i pooštravaju politiku za pojedince nakon pretnji sekundarnim sankcijama iz SAD, objavio je u četvrtak poslovni dnevnik Vedomosti, pozivajući se na finansijske konsultante i vlasnike preduzeća.

Izvori su rekli da se situacija pogoršala nakon što je američki predsednik Džozef Bajden u decembru potpisao izvršnu uredbu kojom je najavljeno da bi se mogle uvesti sekundarne sankcije stranim bankama za koje se sumnja da podržavaju Rusiju.

Pojavili su se ranije ovog meseca izveštaji da su turske finansijske institucije prekinule veze i obustavile obradu plaćanja sa skoro svim ruskim bankama kako bi izbegle rizik od sankcija.

Prema izveštaju Vedomosti, najmanje dve turske banke počele su da zatvaraju račune značajnog broja ruskih kompanija i banaka nakon što je Vašington zapretio da će ih dodati na svoju crnu listu. Druge dve turske banke počele su da izdaju 30-dnevna obaveštenja o zatvaranju ruskim korporativnim klijentima koji su otvorili račune nakon početka vojne operacije Moskve u Ukrajini.

„Ovo se uglavnom odnosi na preduzeća koja su koristila Tursku kao tranzitnu jurisdikciju za poravnanja i isporuke, kao i na trgovce naftom i gasom“, rekao je za Vedomosti Iskander Mirgalimov, međunarodni konsultant za plaćanje ruskih preduzeća. On je precizirao da se individualni klijenti suočavaju i sa strožim ograničenjima prilikom otvaranja računa, uključujući i zahtev za održavanje visokog bilansa.

Aleksej Jegarmin, koji je na čelu Rusko-turskog poslovnog saveta, rekao je za list da Moskva i Ankara trenutno pregovaraju „kako bi pronašli rešenje“.

Američki zvaničnici su više puta isticali Tursku kao potencijalno središte izbegavanja sankcija, a neki zapadni zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog navoda o trgovini između turskih firmi i sankcionisanih ruskih subjekata.

(Politika)

Tags
Back to top button