Britanski direktori žele smanjivanje kamatnih stopa – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Britanski direktori žele smanjivanje kamatnih stopa

Rukovodioci britanskih kompanija pozvali su Banku Engleske (BoE) da uskoro smanji kamatne stope kako bi podstakla oslabljenu ekonomiju nakon što je „depresivno“ poverenje palo na najniži nivo za četiri meseca.

Sve veći strahovi od recesije pomogli su da se indeks ekonomskog poverenja Instituta direktora (Institute od Directors) smanji na minus 28 u decembru sa minus 21 prethodnog meseca, dostižući najniži nivo od avgusta i blizu minimuma iz 2023. Istraživanje meri optimizam direktora u vezi sa ekonomijom Velike Britanije u narednih 12 meseci.

Neuspeh sugeriše da bi „rano smanjenje kamatnih stopa bilo opravdano u smislu pomoći da se pokrene poslovno poverenje“, rekao je Rodžer Barker (Roger Barker), direktor politike u Institutu. On je rekao da je raspoloženje među korporativno šefovima završilo 2023. na „relativno depresivnom mestu“, prenosi Bloomberg.

Sve je više spekulacija da će BoE biti primorana da smanji stope čim kreatori monetarne politike prebace fokus sa visoke inflacije na stagnirajuću ekonomiju.

Investitori sve više veruju u rano smanjenje kamatnih stopa, što je oštar kontrast sa porukom centralne banke da troškovi pozajmljivanja moraju duže ostati viši da bi se smanjila inflacija koja je i dalje skoro dvostruko visa od ciljane. Tržišta sada očekuju smanjenje od čak šest četvrtine poena do kraja 2024.

Mala kontrakcija u trećem kvartalu 2023. i pad BDP-a u oktobru ostavljaju Velikoj Britaniji da sustigne zaostatak u novembru i decembru kako bi izbegla tehničku recesiju – dva uzastopna kvartala pada proizvodnje.

Recesija bi dala protivnicima konzervativnog premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak) ključnu liniju napada pred izbore ove godine, a njegova stranka u anketama znatno zaostaje iza opozicione Laburističke partije.

„Sa inflatornim pritiscima koji se smanjuju, biznisu je preko potreban podsticaj ako to pomogne u pokretanju značajnog ekonomskog rasta 2024. godine“, rekao je Barker. „Iako su se aspekti poslovnog okruženja poboljšali u poslednjih nekoliko meseci, posebno kada je u pitanju inflacija, to još uvek nema značajan uticaj na poslovno donošenje odluka.

Dok je poverenje direktora u ekonomiju opalo u decembru, njihovo poverenje u sopstveni biznis je poraslo, pokazalo je istraživanje.

Tags
Back to top button