UniCredit u 2016. očekuje gubitak od 11,8 milijardi evra – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

UniCredit u 2016. očekuje gubitak od 11,8 milijardi evra

Italijanska banka UniCredit procenjuje da je zbog otpisa i dodatnih jednokratnih troškova prošlu godinu zaključila s neto gubitkom od oko 11,8 milijardi evra i stopom adekvatnosti kapitala ispod regulatornog minimuma, piše Rojters.

U četvrtom tromesečju 2016. banka je u sklopu čišćenja bilansa od rizičnih plasmana jednokratno otpisala ukupno 12,2 milijarde evra, uključujući 8,1 milijardu evra rezervacija za gubitke po kreditima u matičnoj Italiji i neto troškove restrukturiranja od 1,7 milijardi evra.

Kako bi ojačali kapitalne pozicije, pripremaju i izdanje prava u vrednosti 13 milijardi evra, pri čemu je Reuters juče objavio, ne navodeći izvor te informacije, da bi ga mogli sprovesti već početkom iduće nedelje.

U preliminarnim dokumentima za potrebe tog izdanja UniCredit je juče naveo da im je zbog navedenog otpisa stopa adekvatnosti kapitala na kraju 2016. godine iznosila osam posto, čime je kliznula ispod regulatornog minimuma od 10 posto.

U naknadno objavljenom saopštenju izvestili su takođe da su zbog spomenutog otpisa i dodatnih jednokratnih troškova u ukupnom iznosu milijardu evra prošlu godinu zaključili s neto gubitkom od otprilike 11,8 milijardi evra.

Dodatni troškovi uključuju otpis ulaganja u fond za dokapitalizaciju banaka Atlante i doprinose u državni fond za sanaciju banaka.

Kada bi se isključile te jednokratne stavke, grupa bi 2016. godinu zaključila s “pozitivnim” neto rezultatom, navodi se u saopštenju. Godišnji poslovni izveštaj najavljen je za 9. februar.

Vodeće italijanske banke osnovale su fond Atlante u aprilu prošle godine kako bi pomogle slabijim zajmodavcima u prikupljanju kapitala i prodaji nenaplativih kredita.

Fond je prema početnim planovima trebao prikupiti četiri do šest milijardi evra kapitala a prikupljeno je 4,25 milijardi evra.

UniCredit je u juče objavljenom dokumentu naveo i da im je Evropska centralna banka (ECB) u analizi utvrdila nekoliko slabosti, uključujući niske stope adekvatnosti kapitala, slabu profitabilnost, visoki nivo nenaplativih kredita u Italiji, velike troškove u Njemačkoj i Austriji i rizike povezane s izloženošću Turskoj i Rusiji.

U italijanskom zajmodavcu napominju i da ECB trenutno sprovodi četiri inspekcije, dodajući da bi njihov plan o prodaji ukupno 17,7 milijardi evra nenaplativih kredita trebao otkloniti primedbe evropskog bankarskog supervizora. Upozoravaju ipak da to možda neće biti dovoljno.

UniCredit spada u grupu banaka koje ECB-u moraju do 28. februara dostaviti plan za rješavanje problema nenaplativih kredita.

Tags
Back to top button