Tržište akcija pretrpelo najveći sedmični pad u ovoj godini – Bankar.rs
Uncategorized

Tržište akcija pretrpelo najveći sedmični pad u ovoj godini

Srpsko tržište akcija pretrpelo je najveći sedmični pad u ovoj godini, pre svega zbog toga što se akcijama Naftne industrije Srbije (NIS) od prošlog petka trguje bez prava na dividendu iz prošlogodišnje dobiti, objavila je u ponedeljak brokerska kuća Momentum.

Indeks najlikvidnijih akcija Beogradske berze, Belex15, pao je 3,1 odsto na 861,4 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 152,4 miliona dinara (1,3 miliona evra), navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

NIS je proteklu nedelju završio sa prometom od 10,8 miliona dinara na nivou od 731 dinar što je skoro 13 procenata slabije u odnosu na sedmicu pre i to zbog pada u petak koji je bio prvi trgovački dan nakon prolaska preseka za dividendu.

Skupština akcionara NIS-a, koja će biti održana 29. juna, trebalo bi da odobri predloženu dividendu od 143,29 dinara po akciji, podseća se u saopštenju.

Akcije Dunav osiguranja (DNOS) stabilizovale su se na nivou oko 900 dinara, nakon četiri vezane sedmice pada. Dunav osiguranje je ostvarilo promet od 4,6 miliona dinara, uz, kako je navedeno, prilično dobru tražnju na ovoj novoj psihološkoj granici.

Tržišna kapitalizacija Dunav osiguranja trenutno iznosi 13,7 milijardi dinara (116,6 miliona evra), a akcijama se trguje na 39 odsto ostvarene bruto premije u prošloj godini.

Messer Tehnogas (TGAS) se ponovo vratio na nivo od 14.000 dinara po akciji nakon kratkotrajnog pada cene koji je došao kao posledica prolaska preseka za dividendu.

Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 4,2 miliona dinara.

Veliki pad od skoro 15 procenata na 5.500 dinara zabeležile su akcije Impol Seval (IMPL), takođe kao posledica činjenice da se akcijama trguje bez prava na rekordnu dividendu iz prošle godine.

Među gubitnicima našlo se i Jedinstvo Sevojno (JESV) koje je palo 1,4 odsto na 7.300 dinara, te prioritentne akcije Philip Morris-a (DINNPB) koje su korigovane 1,3 odsto na 6.908 dinara.

Beta

Tags
Back to top button