Preminula viceguverner Narodne banke Srbije Ana Gligorijević – Bankar.rs
NBS

Preminula viceguverner Narodne banke Srbije Ana Gligorijević

Viceguverner Narodne banke Srbije Ana Gligorijević preminula je u Beogradu u 55. godini posle duge i teške bolesti.

Prvi put je na funkciju viceguvernera postavljena 2004. godine, a od 2012. bila je na tom mestu u novom mandatu.

Ana Gligorijević je rođena 1961. godine u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Na Institutu Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu završila je specijalistički kurs „Tehnika finansijske analize i planiranja”. Zvanje magistra ekonomskih nauka stekla je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu posle završetka poslediplomskih studija iz oblasti ekonomije i menadžmenta, organizovanih u saradnji s vodećom obrazovnom institucijom – HEC (Ecole des Hautes Etudes Commerciales), Pariz, Francuska.

Počevši kao pripravnik u Narodnoj banci Jugoslavije, odnosno Srbije, od 1987. godine nalazila se na različitim funkcijama, među kojima su najznačajnije: specijalni savetnik, direktor Odeljenja za odnose s Međunarodnim monetarnim fondom i ostalim međunarodnim finansijskim organizacijama, zamenik generalnog direktora Sektora za devizne poslove i odnose sa inostranstvom i generalni direktor Sektora za odnose sa inostranstvom.

Kao predstavnik Narodne banke, učestvovala je u svim pregovorima u vezi s regulisanjem članstva i finansijskom saradnjom s međunarodnim organizacijama i međunarodnim finansijskim institucijama – Evropskom unijom, Svetskom trgovinskom organizacijom, Međunarodnim monetarnim fondom, Grupacijom Svetske banke, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom. Takođe, bila je aktivni pregovarač u regulisanju finansijskih obaveza prema komercijalnim bankama – članicama Londonskog kluba i ostalim inostranim poveriocima. U Međunarodnom monetarnom fondu, po odluci Vlade Republike Srbije, od 2006. godine obavljala je funkciju zamenika guvernera.

Tags
Back to top button