NBS je protiv nametanja zabrane gotovinskog plaćanja – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

NBS je protiv nametanja zabrane gotovinskog plaćanja

Narodna banka Srbije (NBS) je izričito protiv inicijativa i analiza u kojima se iznose prelozi za dodatno ograničenje i zabranu upotrebe gotovine putem propisa, jer smatra da će se gotovinska plaćanja smanjiti kada bezgotovinski instrumenti i infrastruktura na prodajnim mestima dostigne „razumne troškove, prihvatljive za sve trgovce u Srbiji“.

NBS je u saopštenju ukazala da su u Srbiji već propisana određena ograničenja gotovinskog poslovanja, koja su usklađena sa onima u EU i koje se primenjuju se radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

„Mimo tih ograničenja, veštačko ukidanje gotovinskih plaćanja značilo bi samo osiromašenje nacionalne ekonomije i korist isključivo pojedinih, najčešće internacionalnih privatnih kompanija. O destimulaciji upotrebe gotovine može se razmišljati isključivo tako da bezgotovinska plaćanja treba da budu isplativa i praktična za upotrebu kako bi zamenila gotovinu“, navela je NBS.

Naime, kako je navela NBS, većina trgovaca koja odbija mušteriju koja želi da plati račun bezgotovinski, radi to zbog toga što im je korišćenje bezgotovinskog plaćanja „neretko skupo“.

„Bezgotovinske metode plaćanja su poželjne, ali ne nametnute po svaku cenu, već sa troškovima koji ih čine prihvatljivim. U suprotnom, u okolnostima kada nisu svi troškovi na optimalnom nivou, trgovci bi ih nadoknadili povećanjem cena robe i uslug… Prilikom izrade bilo kakvih analiza i predloga u oblasti bezgotovinskih plaćanja, kao kod svih ekonomskih aktivnosti, treba stoga uvek analizirati i troškove koje bi direktno i indirektno (nastali)“, navela je centralna banka.

Nova ekonomija

Tags
Back to top button