NBS: Strani investitori smatraju da Srbija zaslužuje investicioni rejting – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Strani investitori smatraju da Srbija zaslužuje investicioni rejting

Strani investitori sa kojima su u Londonu razgovarali predstavnici Narodne banke Srbije (NBS) i Ministarstva finansija smatraju da Srbija zaslužuje investicioni rejting.

Kako je saopšteno iz NBS, delegacija Srbije sastala se sa 75 investitora na konferenciji o rastućim tržištima koju je organizovala američka investiciona banka JPMorgan Chase.

„Zajednička ocena svih investitora bila je da su makroekonomski poklazatelji Srbije odlični i da je mnogo postignuto u prethodnim godinama. Ocenjuju da je preduzeto sve što je moglo da se uradi kako bi se ekonomija sačuvala od negativnih efekata jakih globalnih šokova“, navodi u saopštenju NBS.

Кao posebno važno investitori su istakli način i brzinu reakcije na početku krize u Ukrajini, kada je neizvesnost bila ogromna, što je očuvalo neophodno poverenje u nosioce politika.

„Pozdravljaju i novi set mera koje je najavio predsednik Srbije, kao i odličnu koordinaciju monetarne i fiskalne politike. Ističu kredibilnu monetarnu politiku, dobru fiskalnu politiku, visoke devizne rezerve, snažne i rasprostranjene strane direktne investicije po čemu je Srbija već deceniju prepoznatljiva“, saopštila je NBS.

Biznis.rs

Tags
Back to top button