U Istočnoj Srbiji otvoren jedan od najvećih vetroparkova u regionu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

U Istočnoj Srbiji otvoren jedan od najvećih vetroparkova u regionu

MK Group i slovenačka kompanija Alfi Renewables otvorile su vetropark Krivača u Golupcu, i time realizovale jednu od najvećih regionalnih investicija u obnovljive izvore energije vrednu 165 miliona evra

Kompanije MK Group i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, uz prisustvo više od 150 gostiju i visokih zvaničnika Srbije i Slovenije. Krivača je jedan od najvećih vetroparkova u regionu i prvi u Istočnoj Srbiji. Ova investicija vredna 165 miliona evra, omogućava godišnju proizvodnju zelene energije od 310 GWh, što je dovoljno za snabdevanje 75.000 domaćinstava. Vetropark snage 105,6 MW ima 22 vetroturbine najsavremenije tehnologije, koje se prostiru na površini od 56 km2.

U izuzetno kratkom roku za ovako veliki projekat, za nešto više od dve godine, MK Group i  Alfi Renewables izgradili su vetropark koji ispunjava najviše svetske zelene standarde. Korišćenje energije vetra značajno doprinosi upravljanju klimatskim promenama i smanjenju emisije gasova staklene bašte. Tako je, pored jačanja energetske bezbednosti, važan efekat vetroparka Krivača smanjenje emisije ugljen-dioksida za čak 120.000 tona godišnje. Tokom realizacije projekta, investitori su izgradili čak 30 km novih puteva, 40 km dalekovoda, trafostanicu i priključno-razvodno postrojenje.

„MK Group je kao pionir u oblasti obnovljivih izvora pre deset godina otvorila prvi vetropark u Srbiji, a danas otvaramo četvrti u našem portfoliju, i prvi u regionu Istočne Srbije. Ova kapitalna investicija koju smo realizovali zajedno sa kompanijom Alfi Renewables, značajan je doprinos povećanju kapaciteta za proizvodnju zelene energije i primer pravca za dalji razvoj energetike u regionu, koji podrazumeva koordiniranu akciju javnog i privatnog sektora. MK Group će pružiti snažnu podršku zelenoj tranziciji kroz nove investicije u ovoj oblasti. Kroz samostalne i partnerske projekte omogućićemo ukupnu proizvodnju od čak 1GW energije iz obnovljivih izvora u naredne tri godine. Uložićemo blizu milijardu evra u energiju vetra i solarnu energiju”, rekao je Mihailo Janković, generalni direktor MK Group.

„Kompanija Alfi Renewables, koja upravlja Alfi Green fondom, najvećim regionalnim fondom za ulaganje u obnovljive izvore energije, ostvaruje svoju misiju unapređenja životne sredine, jednom od prvih investicija u Srbiji, zajedno sa partnerima iz MK Group. Ponosni smo što smo svojom ekspertizom i odličnom saradnjom sa lokalnom zajednicom, državnim institucijama, dobavljačima, EPS-om i EMS-om, uz poverenje investitora i banaka, uprkos izazovnim tržišnim uslovima, izgradili jedan od najvećih regionalnih projekata zelene energije i time dali značajan doprinos zelenoj tranziciji u regionu. Alfi Green fond, veličine 104 miliona evra, razvija nove projekte obnovljivih izvora energije čiji će ukupni instalisani kapacitet iznositi oko 300 MW. Sledeće godine pripremamo novi, još veći fond“, izjavio je Tomaž Berločnik, partner  u kompaniji Alfi Renewables i predsednik Investicionog odbora Alfi Green fonda.

Na svečanom otvaranju vetroparka Krivača govorili su predsednik Vlade Republike Srbije, Miloš Vučević, i ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji, Damjan Bergant.

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević rekao je da država, Vlada i Ministarstvo rudarstva i energetike nastavljaju sa podrškom razvoju obnovljivih izvora energije, smatrajući ih pitanjem od nacionalnog interesa. „U skladu sa ciljevima Vlade da smanji emisiju štetnih gasova do 2030. godine, investicije poput vetroparka Krivača imaju važnu ulogu u ostvarivanju održivog energetskog razvoja”, istakao je Miloš Vučević, predsednik Vlade Republike Srbije.

„Otvaranje vetroparka Krivača predstavlja dokaz izuzetno uspešne ekonomske saradnje Srbije i Slovenije. Već smo uspostavili zajedničku saradnju u oblasti energetike, podstakli međusobne investicije, a sada smo postali i partneri energetskih projekata. Slovenačke kompanije su prepoznale Srbiju kao vodeću zemlju regiona u obnovljivim izvorima energije, zahvaljujući njenim bogatim prirodnim resursima. Jedan od realizovanih potencijala je vetropark Krivača, rezultat zajedničkog projekta kompanija Alfi Renewables i MK Group koji predstavlja korak ka smanjenju zavisnosti od uvoza zelene energije”, izjavio je Damjan Bergant, ambasador republike Slovenije u republici Srbiji.

Vetropark Krivača je među prvim projektima u regionu koji je kreditirao konzorcijum četiri međunarodne banke: Erste Bank, Raiffeisen Bank, OeEB i NLB. Prodaja električne energije po dugoročnom ugovoru (PPA), zaključena je sa švajcarskom kompanijom AXPO, jednom od najvećih energetskih kompanija u Evropi. Vetroturbine instalirane u Krivači isporučila je nemačka kompanija Nordex, jedan od najvećih svetskih proizvođača vetrenjača.

Tags
Back to top button