Siniša Mali najavio veliku investiciju iz Kine: Si je najvažniji državnik koji je u Srbiju došao u poslednjih nekoliko godina – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Siniša Mali najavio veliku investiciju iz Kine: Si je najvažniji državnik koji je u Srbiju došao u poslednjih nekoliko godina

Ministar finansija Siniša Mali gost je emisije "Oko" na RTS-u, gde govori o poseti kineskog predsednika Si Đinpinga.

Mali kaže da postoji iskreno prijateljstvo između NR Kine i Srbije i između Vučića i Si Đinpinga.

On je podsetio na prvu posetu Si Đinpinga Srbiji i dodao da smo tada imali mere fiskalne konsolidacije. U to vreme, Železara Smederevo je imala gubitke, kao i RTB Bor.

– Samo 8 godina kasnije od RTB Bor, koji je bio u stečaju, kao i Železare Smederevo, imamo prvog, drugog i trećeg izvoznika iz Srbije. Prije 30 ili 40 godina udio Kine u svjetskom BDP-u bio je 2,7 posto, a danas je porastao na 18-19 posto – rekao je Mali .

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posete Srbiji, koju će danas započeti kineski predsednik Si Đinping. Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem, sačekao je prve goste iz Kine i dočekao ih na aerodromu. Si vodi drugu svetsku ekonomiju i drugu najmnogoljudniju državu na svetu, a ovo mu je druga poseta Srbiji u poslednjih 7 godina, na 25. godišnjicu bombardovanja kineske ambasade u Beogradu.

Tags
Back to top button