WizzAir u nevolji? EU otvorila istragu o 20 kompanija – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

WizzAir u nevolji? EU otvorila istragu o 20 kompanija

Mađarski niskotarifni avio-prevoznik navodno je dovodio u zabludu svoje putnike u vezi sa očuvanjem prirodne sredine.

Evropska komisija i službe za zaštitu korisnika Evropske unije počele su istragu protiv tog i još 19 drugih avio-prevoznika, piše Business Travel News Europe (BTNE).

„Ovu akciju podstakla je evropska organizacija potrošača BEUC a predvode je kontrolni tržišni organi Belgije, Holandije, Norveške i Španije, ali se u ranije objavljenom saopštenju ne pominju ovih 20 kompanija“, piše BTNE.

Kako navodi portal airportal.hu, među 20 avio-prevoznika su Air Baltic, Air Dolomiti, Air France, Austrian, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, SAS, Swiss, TAP, Volotea, Vueling i Wizz Air.

Šta se zapravo dogodilo?
„Nakon upozorenja BEUC-a EK i evropska Mreža za saradanju u zaštiti potrošača (CPC) poslali su pisma za 20 kompanija u kojima je identifikovano nekoliko tipova potencijalno obmanjujućih „zelenih“ tvrdnji (tzv. grinvošing) i pozvane su da svoju praksu usklade sa Zakonom o potrošačima u EU u roku od 30 dana“, objavila je Evropska komisija na svom zvaničnom sajtu.

Istraga se „fokusirala na tvrdnje avio-prevoznika da se emisije ugljen-dioksida izazvane letovima mogu neutralizovati klimatskim projektima ili korišćenjem održivih goriva, čemu bi mušterije trebalo da doprinesu plaćajući više cene. Vlasti se brinu jer se identifikovane prakse mogu smatrati obmanjujućim aktivnostima zabranjenim po članovima 5, 6 i 7 Direktive o nefer komercijalnim praksama.

Dakle, tih 20 kompanija imaju rok od 30 dana da dostave odgovor i predlože mere za rešavanje ovih pitanja, a EK će organizovati sastanak CPC-a i predstavnika avio-prevoznika na kojem će se diskutovati o rešenjima.

Ukoliko neke avi-kompanije ne preduzmu neophodne korake, EK bi mogla da ih kazni.

Izvor: B92

 

Tags
Back to top button