Vučić i Đinping se obratili javnosti posle sastanka u Beogradu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Vučić i Đinping se obratili javnosti posle sastanka u Beogradu

Kineski predsednik Si Đinping boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Svečani doček priređen je ispred Palate Srbija, nakon čega je potpisano 29 sporazuma između Srbije i Kine.

Dvojica predsednika razgovarala su o mnogobrojnim temama, od političkih, ekonomskih i tehnoloških, do saradnje u oblasti kulture. Planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma.

Vučić i Đinping su potpisali Zajedničku izjavu Srbije i Kine o podizanju strateškog partnerstva.

Obraćanje Đinpinga
– U ime kineske vlade i narorda želim da pošaljem pozdrave predsedniku Vučiću i narodu Srbije.

– Naša saradnja je unapređena. Juče smo supruga i ja doputovali, i na aerodromu videli predsednika Vučića i druge lidere, svi su bili na aerodromu da nas dočekaju. Bio sam duboko impresioniran plesnim performansom koji je jedinstven za srpsku kulturu. Jutros sam video veliki skup ljudi. Omogućili ste mi da se sretnem sa srpskim narodom, i da iz prve ruke osetim prijateljstvo prema Kini i mom narodu. Predsednik Vučić i ja imali smo priliku da razmenimo stavove u veoma prijateljskim odnosima.

– Pre 8 godina Srbija je postala prvi strateški partner sa Kinom u ovom delu sveta, a danas je prva sa kojom potpisujemo Zajednicu za zajedničku budućnost.

Obraćanje Vučića
– Ne krijem zadovoljstvo da predsednik tako velike zemlje dođe u Srbiju.  Moramo naporno raditi, naporan rad je najveća vrlina. U 2021., 2022. i 2023. godini Kina je naš najveći investitor. Drugi je partener u trgovini. Naša razmena je u poslednjih 10 godina uvećana je 8 puta. Investicije su uvećane 30 puta. Potpisali smo zajedničku izjavu, strateški važan pravac za naše odnose ali i viđenje sveta.

– Kina i Srbija prelaze sa strateških odnosa na zajednicu koja govori o zajedničkoj budućnosti dveju zemalja. Ponosan sam što sam kao predsednik Srbije to danas potpisao.

– Tajvan je Kina, a Kina će čvrsto stajati uz Srbiju u UN. Uprkos činjenici da smo često pritisnuti od strane najvećih sila sveta, imamo sreću da imamo tako jakog saveznika kao što je Kina. Rekao sam Siju da će Srbija da se odupire reviziji istorije, ali i pritiscima.  Mi smo danas od predsednika Kine mogli da vidimo kako se stvara vizija jedne saradnje. On nam je ponudio, između ostalog, i ugovor o slobodnoj trgovini. U narednim godinama moći ćemo da izvotimo u Kinu bez tarifa i dažbina.

– 300 mladih iz Srbije moći će da studira u Kini. Oni će biti most između naših zemalja. Predsednik Si je predložio i da 50 naših naučnika ide u Kinu na usavršavanje. Takođe je predložio i međuvladin komitet. Posebno smo razgovarali kako da podignemo saradnju u oblasti veštačke inteligencije. Potvrdio je da će ne samo učestvovati, već i pomoći Srbiji da organizuje EXPO.

Tags
Back to top button