U Srpskoj fabrici stakla (SFS) puštena probna proizvodnja ambalažnog stakla u novoj peći – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

U Srpskoj fabrici stakla (SFS) puštena probna proizvodnja ambalažnog stakla u novoj peći

Po završetku obimne investicije u novu peć, u SFS-u Paraćin je 7. maja 2024. godine puštena prva probna proizvodnja ambalažnog stakla iz nove peći

Proizvodi zahtevanog kvaliteta ići će na domaće srpsko tržište i tržišta Jugoistočne Evrope, što je važan dokaz, da se u Srbiji ponovo aktivira staklarska industrija i sopstveno snabdevanje ambalažnim staklom. Pri preuzimanju SFS-a Paraćin pre godinu i po dana, međunarodna grupa „Vaider Group“ predstavila je plan obimnih strateških investicija za modernizaciju proizvodnje i uspostavljanje nove peći, za koju je investicija iznosila 50 miliona evra, podržana i od strane Vlade Republike Srbije. Probno puštanje nove peći u rad neposredno odražava ispunjenje obaveza i ambicioznih prognoza, pri čemu se radi tek o prvoj fazi dugoročnog investicionog ciklusa, koji će u celosti biti vredan više od 150 miliona evra i koji će Srbiju ponovo postaviti na međunarodnu mapu značajnijih proizvođača stakla i staklene ambalaže visokog kvaliteta.

“Nakon preuzimanja SFS-a Paraćin krajem 2022. godine, grupa „Vaider Group“ se obavezala, da će preduzeće ponovo aktivirati, i uprkos sumnjama u toku početnih faza, kada je bilo potrebno dotrajale peći demontirati i sanirati, pokretanjem probne proizvodnje unutar prognoziranih rokova dokazujemo da su naša obećanja bila na mestu. Proizvodi koje danas proizvodimo zadovoljavaju sve zahtevane standarde kvaliteta i ponosni smo, da će uskoro biti na srpskom tržištu. Teška vremena su iza nas, a prilikom puštanja nove peći u rad možemo optimistično da kažemo, da smo ih uspešno prebrodili,
takođe uz podršku lokalnih partnerstava – posebna zahvalnost ide Vladi Republike Srbije i Razvojnoj agenciji Srbije za značajnu podršku investiciji te ekipama SFS-a Paraćin i Steklarne Hrastnik, koje su neumorno učestvovale u sanaciji, a zatim i izgradnji i puštanju u rad nove peći”, naglasio je generalni direktor SFS-a Paraćin i grupe „Vaider Group“, mag. Peter Čas.

Puštanje nove peći u rad u Srpskoj fabrici stakla predstavlja značajan razvojni momenat za buđenje staklarske industrije kako u Paraćinu, tako i u celoj Srbiji. Cilj Vaider grupe je da postane jedna od vodećih evropskih grupa na području visokokvalitetne staklene ambalaže i da klijentima obezbeđuje vrhunske proizvode, usluge i podršku, zato su se obavezali da ispune prognozirane investicije i da održe obaveze prema zaposlenima. „SFS želimo da jačamo i da razvijemo u ključnog proizvođača ambalažnog stakla u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, zato već teku pripreme za sledeću fazu – uspostavljanje sasvim nove tzv. grinfild fabrike, sa kojom ćemo u sledećim godinama povećati proizvodne kapacitete visokokvalitetnog ambalažnog stakla dnevno te otvoriti nova radna mesta u Paraćinu”, dodatno je istakao mag. Peter Čas.

Narednih meseci će glavna pažnja biti posvećena praćenju tehničkih i proizvodnih parametara proizvedenog stakla iz nove peći te eventualnim potrebnim korekcijama. Te povratne informacije su ključne za dugoročni proizvodni rad peći te traženi kvalitet. Industrijska proizvodnja u peći bi u punom kapacitetu i u punom obimu trebalo da krene do kraja ove godine.

Tags
Back to top button