Samsungov profit pao za 32 odsto zbog slabljenja tržišta čipova – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Samsungov profit pao za 32 odsto zbog slabljenja tržišta čipova

Samsung Electronics Co. prijavio je svoj prvi pad profita od 2019. godine, naglašavajući dubinu globalnog pada u sektoru računara i memorijskih čipova.

Operativni profit pao je za 32 odsto na 10,8 biliona vona (7,7 milijardi dolara) za tromesečje koje se završilo u septembru, saopštila je najveća južnokorejska kompanija u petak. Analitičari su u proseku procenili 12,1 bilion vona. Prodaja je takođe bila slabija nego što se očekivalo i iznosila je 76 triliona vona. Samsung će objaviti podatke o neto prihodu i detalje o učinku po odeljenjima u detaljnom izveštaju koji će objaviti krajem meseca.

Svetski proizvođači memorijskih čipova upozorili su poslednjih nedelja da se suočavaju sa problemima na tržištu jer se zalihe gomilaju, a i tehnološke kompanije koje se bave bazama podataka i one koje su potrošački orijentisane smanjuju porudžbine pošto što je potražnja za računarima i pametnim telefonima oslabila više nego što se očekivalo. Micron Technology Inc. i Kioxia Holdings Corp. smanjuju proizvodnju kako bi pokušali da rebalansiraju snabdevanje i spreče pad cena.

Neposredno pre objave Samsungovih rezultata, američki proizvođač procesora i grafičkih čipova Advanced Micro Devices Inc. takođe je objavio podatke o prodaji u trećem kvartalu, koji su bili lošiji od najavljenih te su iznosili milijardu dolara manje od sopstvene prognoze. “Makroekonomski uslovi su smanjili potražnju za računarima od očekivane i uticali su na značajnu korekciju u zalihama”, rekla je Lisa Su, izvršni direktor AMD-a.

Akcije Samsunga pale su za čak dva odsto u Seulu u petak nakon vesti.

“Ovaj pad u ciklusu nije vođen samo tipičnom dinamikom ponude i potražnje, već se razlikuje od prošlih ciklusa zbog geopolitičkih rizika”, rekao je Heo Pil-Seok, izvršni direktor Midas International Asset Management u Seulu. “Kontrola izvoza američke vlade dodatno bi ograničila prodaju IT kompanija u Kini i veliki deo potražnje za čipovima će biti oslabljen. Ako AMD, Nvidia ne mogu da prodaju svoje čipove u Kini, zarada proizvođača memorije će se dodatno pogoršati.”

Južna Koreja, dom dva najveća svetska proizvođača memorijskih čipova, prijavila je pad proizvodnje čipova u avgustu prvi put u više od četiri godine, prema podacima Statističkog zavoda Koreje. Samsungov sunarodnik SK Hinix Inc. objavio je tokom svog poslednjeg poziva o zaradi da će značajno prilagođavanje kapitalnih izdataka sledeće godine biti “neizbežno”.

Iznenadni krah tržišta čipova dolazi nakon niza makroekonomskih šokova od ruske invazije na Ukrajinu do rastuće inflacije i cena gasa, zajedno sa povećanjem stopa američkog Feda. Osećaj potrošača se brzo pogoršao i kupci memorijskih čipova poput proizvođača računara smanjili su narudžbine i koriste svoje postojeće zalihe.

Iako je potražnja za elektronikom opala ove godine, Morgan Stanley je unapredio očekivanja rasta u sektoru poluprovodnika početkom ove nedelje, što je povećalo cene akcija Samsunga i Hinixa zbog očekivanja oporavka tržišta u drugoj polovini 2023.

Bloomberg
 

Ipak, direktor kompanije Samsung za čipove Kyung Kyehyun rekao je da je malo verovatno da će tržište memorije uhvatiti zamah ka oporavku tokom sledeće godine. Kyung je rekao zaposlenima na internom događaju da je Samsung smanjio svoje smernice za prodaju čipova u drugoj polovini ove godine za 32 odsto u poređenju sa svojom prognozom u aprilu, izvestio je Korea Economic Daily.

“Zbog izuzetno niske potražnje, kupci su počeli da smanjuju zalihe od kraja drugog kvartala 2022”, rekao je Song Myung-sup, analitičar u HI Investment & Securities, napominjući da su cene DRAM-a i NAND-a pale za 15 odsto u trećem kvartalu. “Uz izuzetak nekih velikih tehnoloških kompanija, klijenti smanjuju narudžbine čipova uprkos oštrom sniženju cena.”

Izvor: Bloomberg Adria

 

Tags
Back to top button