Procena je da će cena nafte biti 100 dolara po barelu, početkom 2023. godine – Bankar.rs
BERZAInvesticiono bankarstvoSLIDERSVE VESTI

Procena je da će cena nafte biti 100 dolara po barelu, početkom 2023. godine

Investiciona banka „Morgan Stenli“ je podigla prognozu cene nafte za prvi kvartal 2023. sa ranije procenjenih 95 na 100 dolara po barelu. Razlog promene prognoze je to će dogovor grupe OPEK+ o oštrom smanjenju proizvodnje i embargo EU na rusku naftu (koji treba da stupi na snagu u decembru) dovesti do oskudne ponude.

Alijansa OPEK+, koja okuplja članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihove saveznike uključujući Rusiju, odlučila je juče na sastanku u Beču da smanji pumpanje za dva miliona barela dnevno.

Prethodno je u poslednje dve godine proizvodnja povećavana kako bi se vratila na nivo pre naglog pada zbog smanjene potražnje usled udara kovid pandemije marta 2020. godine.

– Sada procenjujemo deficit ponude na tržištu nafte od 0,9 miliona barela dnevno u 2023. godini, u odnosu na 0,2 miliona barela dnevno ranije. Ta prognoza pretpostavlja da će ruska proizvodnja nafte pasti za 1,0-1,5 miliona barela dnevno nakon stupanja na snagu embarga EU na uvoz ruske nafte – objavio je danas „Morgan Stenli“, prenosi Rojters.

Izvor: 24sedam.rs

Tags
Back to top button