Postignut dogovor, EU će od avgusta trošiti 15 odsto manje gasa – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Postignut dogovor, EU će od avgusta trošiti 15 odsto manje gasa

Zemlje članice Evropske unije postigle su dogovor o dobrovoljnom smanjenju potražnje gasa za 15 odsto ove zime, saopštio je Savet Evropske unije.


“Ovo nije bila nemoguća misija! Ministri su postigli politički dogovor o smanjenju potražnje za gasom uoči predstojeće zime”, navodi se u tvitu češkog predstavništva Saveta EU.

“U nastojanju da povećaju sigurnost snabdevanja energijom u EU, države članice su danas postigle politički dogovor o dobrovoljnom smanjenju potražnje prirodnog gasa za 15 odsto ove zime. Uredba Saveta takođe predviđa mogućnost da se pokrene ‘upozorenje Unije’ (Union alert) o bezbednosti snabdevanja, u kom slučaju bi smanjenje postalo obavezno”, navodi se u saopštenju Saveta.

Savet je dodao da su se zemlje EU dogovorile da smanje potražnju za gasom između 1. avgusta i 31. marta “merama po sopstvenom izboru”.

“Dok će sve zemlje EU uložiti najbolje napore da ovo ispune, Savet je naveo neka izuzeća i mogućnosti za odstupanja od obaveznog cilja smanjenja, kako bi se odrazile posebne situacije država članica i osiguralo da su smanjenja gasa efikasna”, ističe se u saopštenju.

Zemlje EU koje nisu međusobno povezane na gasne mreže drugih država članica biće “oslobođene obaveznih smanjenja gasa jer ne bi mogle da oslobode značajne količine gasa iz gasovoda u korist drugih država članica“.

Savet EU je takođe istakao da je Evropska komisija dužna da razmotri mogućnost produženja sporazuma do maja 2023. godine.

Ovo je usledilo nakon što je nemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na neimenovane izvore, rekla da su se zemlje članice EU dogovorile o hitnom planu za dobrovoljno smanjenje potrošnje gasa kao način da se smanji zavisnost od Rusije i kako bi bile spremne za scenario u kojem uvoz prestaje.

Izvori su tvrdili da takozvani plan “Uštedi gas za sigurnu zimu” predviđa dobrovoljno smanjenje potrošnje prirodnog gasa za 15 odsto u periodu od avgusta 2022. do marta 2023. godine.

“Usvajanje predloga smanjenja gasa u rekordnom roku nesumnjivo je ojačalo našu zajedničku energetsku bezbednost. Sadašnja ušteda gasa će poboljšati spremnost. Zima će biti mnogo jeftinija i lakša za građane i industriju EU”, rekao je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Prema planu, inicijalni cilj od 15% počeće od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. godine, čime će blok uštedeti do 45 milijardi kubnih metara gasa. U početku će to biti dobrovoljno, ali ako se cilj ne postigne, može postati obavezno.

Izvor: B92

Tags
Back to top button