Rubini opet pesimističan: Katastrofa je pred vratima – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Rubini opet pesimističan: Katastrofa je pred vratima

Postoji više razloga zašto ćemo imati ozbiljnu recesiju i ozbiljnu dužničku i finansijsku krizu, ocenio je Nurijel Rubini (Nouriel Roubini) čuveni profesor ekonomije na Univerzitetu u Njujorku i izvršni direktor kompanije Roubini Macro Associates.


Rubini je dobro poznat po svojim pesimističnim i često tačnim prognozama, a prema njegovoj oceni „savršena oluja“ gurnuće SAD u „veliku depresiju“ koja se može meriti sa najgorim ekonomskim padovima u istoriji, prenosi magazin Fortune, pozivajući se na Bloomberg.

Rubini je upozorio da je katastrofa pred vratima.

„Mislim da postoji mnogo razloga zašto ćemo imati ozbiljnu recesiju, dužničku i finansijsku krizu“, naveo je profesor.

On se ne slaže sa mnogim ekonomistima i veteranima sa Wall Streeta tvrde da će nadolazeća recesija biti „kratka i blaga“.

„Ne slažem se. Ideja da će ovo biti kratko i plitko potpuno je varljiva“, rekao je Rubini, ukazujući da je „istorijski visok odnos duga“ u naprednim ekonomijama širom sveta sada na 420 odsto „i da raste“.

Takođe je naveo da postoji „mnogo zombi korporacija“, koje su iskoristile jeftino zaduživanje tokom pandemije za izgradnju preduzeća koja nikada neće postati profitabilna.

On je rekao da su „domaćinstva, vlade i korporacije spaseni tokom pandemije“ smanjenjem kamatnih stopa Feda i podrškom savezne vlade, koje neće biti dostupne tokom predstojećeg ekonomskog pada. On je uporedio sadašnje stanje američke ekonomije u stagflaciji (istovremena recesija i inflacija) sa stagflacijom sedamdesetih, navodeći da je tada bilo lakše, jer je dug bio nizak.

Velika finansijska kriza iz 2008. godine dovela je do dužničke krize, ali inflacija nije bila problem, dok su sada obe komponente previsoke. Stagflatorno okruženje i „koeficijent duga koji je istorijski visok“ su, prema rečima Rubinija, recept za katastrofu. Rubini je poznat i po nadimku „Dr Propast“, koji je dobio nakon što je 2007. godine prvi predvideo dolazak Svetske ekonomske krize.

Rubini tvrdi sa će berza biti lošija u ovim izazovnim okolnostima. On je krajem juna procenio da bi američke akcije mogle da izgube 50 odsto vrednosti u odnosu na vrhunac prošle godine.

„U tipičnoj recesiji ‘bez vanile’, američke i globalne akcije imaju tendenciju pada za oko 35 odsto, ali budući da će naredna recesija biti stagflaciona i praćena finansijskom krizom, krah na tržištima kapitala mogao bi da bude bliži 50 odsto“, naveo je Rubini.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button