Srbija, Severna Makedonija i Albanija stvaraju mehanizme za obezbeđivanje hrane tokom krize – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija, Severna Makedonija i Albanija stvaraju mehanizme za obezbeđivanje hrane tokom krize

Rad međuvladinih grupa i privrednih komora zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan nastavljen je danas u Tirani, sa fokusom na upravljanje i brzo reagovanje u slučaju katastrofa i udesa, nestašice hrane i energetske krize.


Predstavnici članica Otvorenog Balkana, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, složili su se da je obezbeđivanje hrane u uslovima svetske krize izazov i prioritet, zbog čega tri zemlje stvaraju mehanizme za međusobnu pomoć, saopštila je vlada u Skoplju.

Zajednički prioritet članica Otvorenog Balkana je regionalno energetsko povezivanje, povećanje energetskih kapaciteta i sigurno i stabilno snabdevanje energijom, dostupno građanima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je regionalno povezivanje radi veće energetske stabilnosti u uslovima svetske ekonomske i energetske krize glavni fokus Vlade Severne Makedonije, i da ona taj cilj „deli sa partnerima i prijateljima iz regiona“.

U organizaciji ministarke poljoprivrede Albanije Fride Krifce danas će u Tirani biti održan sastanak predstavnika tri zemlje sa albanskim kupcima i distributerima radi razmatranja novih mogućnosti za uvoz i izvoz šećera, ulja, brašna i soli u regionu, pod uslovima koji su povoljni za makedonsku, srpsku i albansku ekonomiju, navodi se.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button