Udruženje Srbijatransport: Realno povećanje cena do 15 odsto – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Udruženje Srbijatransport: Realno povećanje cena do 15 odsto

Realno je očekivati da se cene karata i transporta u Srbiji povećaju za 10 do 15 odsto, jer je poskupelo gorivo koje u strukturi poslovanja čini 30 odsto troškova, rekao je direktor poslovnog Udruženja drumskog saobraćaja “Srbijatransport” Goran Aleksić.

“Cene prevoza se slobodno formiraju, utvrđuje ih tržište, ali zbog poskupljenja goriva koje čini 30 odsto u strukturi troškova poslovanja bilo bi realno da se one koriguju za 10-15 odsto”, rekao je Aleksić za agenciju Beta i dodao da velika konkurencija među prevoznicima odlaže takvu odluku.

Aleksić je rekao da prevoznici od države traže da smanji akcize za gorivo za one koji legalno posluju.

“U Evropskoj uniji akciza je 39 dinara po litru, a u Srbiji više od 50 dinara. Kada bi se i kod nas smanjila akciza to bi nam olakšalo poslovanje”, rekao je Aleksić.

Prevoznici su, prema njegovim rečima, “svesni u kom vremenu žive i ne ponašaju se kao da su na pustom ostrvu, već samo žele da ukažu na najbolja rešenja”.

Vlasnik Bečejprevoza, Jugoprevoza i Užiceprevoza Duško Đurđević rekao je da su troškovi goriva najveći input u poslovanju i da je veoma teško poslovati jer se ugovori jedna cena prevoza, a kada treba da se realizuje putovanje važi druga, viša cena goriva.

“Sve teže je poštovati cene prevoza iz ponude, a ako ih podignemo kako bi se zaštitili od poskupljenja naftnih derivata možemo da izgubimo putnike koje je kasnije teško vratiti”, rekao je Đurđević koji poseduje 120 autobusa za međumesni i inostrani prevoz.

Dodao je da aktuelne cene prevoza mogu da pokriju cenu goriva od 180 dinara po litru, a ono košta 206 što je “neizdrživo”.

Uz to se, kako je rekao, gomilaju i neplanirani izdaci, kao za novi model fiskalizacije koji je subvencijom za kupovinu kasa pomogla država, ali predstoje troškovi održavanja.

Predsednik Nacionalne asocijacije špediterskih društava i agenata Slavoljub Jevtić rekao je da su članovi tog udruženja pre oko dva meseca već povećali cene transporta za oko 15-20 odsto.

“Pre oko dva meseca transporteri su povećali cene za 15 do 20 odsto. Koriguju ih u skladu sa cenama goriva”, rekao je Jevtić.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button