Roza: Dno još nije dotaknuto, leto donosi odgovore na tržištu kapitala – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Roza: Dno još nije dotaknuto, leto donosi odgovore na tržištu kapitala

Berze na najvećim svetskim tržištima kapitala pripremaju se za leto puno rasprodaja velikih obima, jer centralne banke širom sveta povećavaju kamatne stope kako bi pokušale da se bore protiv rastuće inflacije, smatra Brunelo Roza (Brunello Rosa).

On je izvršni direktor i šef istraživanja u konsultantskoj kući Rosa & Roubini, koju je osnovao sa jednim od najznačajnijih ekonomista današnjice i “propovednikom propasti” Nurijelom Rubinijem (Nouriel Roubini), koji navodi kako centralne banke očekuju mnogo više monetarnih pooštravanja i još loših vesti o ekonomskoj aktivnosti širom planete.

“Sada je vreme za ponovno uvažavanje osnovnih ekonomskih mehanizama koji se koriste za podsticanje rasta. Teško je tržištima da budu optimistična kada inflacija i kamatne stope brzo rastu širom sveta”, rekao je Roza za CNBC.

Prvobitno olakšanje zbog odluke Federalnih rezervi SAD o agresivnijem povećanju kamatnih stopa naizgled je ustupilo mesto strahovima da bi oštar ciklus obuzdavanja usijane inflacije mogao naštetiti ekonomskom rastu.

Roza je rekao da su investitori u početku pozdravili vest da se povećanje kamatnih stopa za 0,75 odsto ne razmatra, ali je upozorio da to znači da će u narednih nekoliko meseci biti nekoliko povećanja od 0,50 odsto.

On je takođe rekao da je Banka Engleske (BoE) jedina centralna banka koja je “trenutno realna”, nakon što su kreatori politike u Londonu u četvrtak upozorili na rizike od recesije sa kojima se suočava ekonomija Velike Britanije.

“Jasno je da sve centralne banke u ovoj fazi govore o merama podizanja kamata. Ali realnost je da će mnoga zaoštravanja na kraju dovesti do ekonomske kontrakcije. U zoni evra i u Sjedinjenim Američkim Državama ni izbliza ne shvataju da će zapravo doći do nekog oblika kontrakcije ekonomske aktivnosti”, zaključio je iskusni ekonomista.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button