STO: Osiguraćemo dovoljnu količinu hrane uprkos ratu u Ukrajini – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

STO: Osiguraćemo dovoljnu količinu hrane uprkos ratu u Ukrajini

Velike poljoprivredne sile, među kojima su Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Australija, obavezale su se da će osigurati bezbednost u hrani u svetu i pored šokova izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

“Obavezujemo se da ćemo raditi zajedno da osiguramo da ima hrane u dovoljnoj količini za sve, uključujući i najsiromašnije, najosetljivije i raseljene osobe”, piše u zajedničkom saopštenju 51 člana Svetske trgovinske organizacije, prenosi N1.

Oni su takođe obećali da će zadržati poljoprivredna i prehrambena tržišta “otvorenim, predvidivim i transparentnim” i da neće uvoditi neopravdane restriktivne trgovinske mere na poljoprivredno-prehrambene proizvode ili ključne proizvode za poljoprivrednu proizvodnju.

Zemlje potpisnice takođe ističu da hitne mere za suočavanje sa situacijom treba da izazovu što manje poremećaja, da budu privremene, ciljane i srazmerne.

Rusija i Ukrajina su dva vodeća izvoznika brašna, kukuruza, uljane repice i suncokretovog ulja. Pored toga Rusija je prvi svetski snabdevač đubriva i gasa.

Ruska ofanziva na Ukrajinu koja je počela 24. februara i ekonomske sankcije uvedene Moskvi prekinule su izvoz brašna i prehrambenih proizvoda iz te dve zemlje, što je dovelo do skoka cena prehrambenih proizvoda, kao i cena goriva, posebno u zemljama u razvoju.

Izvor: N1

Tags
Back to top button