Još jedan dokaz da treba da radimo 4 dana nedeljno – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Još jedan dokaz da treba da radimo 4 dana nedeljno

Na Islandu su od 2015. do 2019. godine testirali četvorodnevnu radnu nedelju: radnici su istu platu primali za manji broj radnih sati.

Sada su objavljeni rezultati koji pokazuju da je eksperiment bio “izuzetno uspešan”, te su mnogi radnici prešli na kraće radno vreme, piše Bi-Bi-Si.

Produktivnost je tokom eksperimenta ostala ista ili je porasla na većini radnih mesta, objavili su istraživači.

Slični testovi se sada provode širom sveta, uključujući Španiju i Novi Zeland.

Na Islandu je u eksperimentalnoj četvorodnevnoj radnoj nedelji učestvovalo više od 2.500 radnika, što iznosi oko 1 odsto radno sposobnog stanovništva Islanda. Sve se odvijalo pod pokroviteljstvom gradskog veća Rejkjavika i nacionalne vlade, prenosi Index.

Mnogi radnici su prešli sa 40-satne radne nedelje na 35-satnu ili 36-satnu nedelju, rekli su istraživači iz britanskog tink tenka “Autonomi” i Udruženja za održivu demokratiju (Alda) na Islandu.

Za sada je 86 odsto islandske radne snage ili prešlo na kraće radno vreme za istu platu ili će tek steći pravo na to, rekli su istraživači.

Radnici su izvestili da su pod manjim stresom, a tvrde i da se osećaju zdravije, kao i da imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

“Ova studija pokazuje da je najveći svetski eksperiment sa skraćenom radnom nedeljom u javnom sektoru po svim merama zabeležio izuzetan uspeh”, rekao je Vil Stronge, direktor istraživanja u “Autonomiju”.

“To pokazuje da je javni sektor zreo za to da bude pionir skraćene radne nedelje, a ovo može biti lekcija iz koje nešto mogu naučiti i druge vlade”, rekao je Stronge.

“Ovo nam pokazuje ne samo da je u modernom dobu moguće raditi manje nego i da su moguće i progresivne promene”, rekao je Gudmundur D. Haraldson, istraživač u Aldi.

U Španiji se takođe eksperimentiše sa četvorodnevnom radnom nedeljom za pojedine kompanije, delom i zbog pandemije koronavirusa.

Unilever, britansko-holandska kompanija koja proizvodi robu široke potrošnje, na Novom Zelandu je omogućila radnicima da skrate radno vreme za 20 odsto, a da im u isto vreme plata i dalje ostane ista.

Tags
Back to top button