Evropska unija odložila uvođenje digitalnog poreza do jeseni, prioritet globalni porez na dobit – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evropska unija odložila uvođenje digitalnog poreza do jeseni, prioritet globalni porez na dobit

Evropska komisija je zamrznula planove o novom digitalnom porezu do jeseni, a prioritet je trenutno dogovor o globalnom minimalnom porezu, poručio je potpredsednik Paolo Gentiloni.

Evropska komisija će predložiti idućih nedelja uvođenje digitalnog poreza koji će plaćati stotine evropskih kompanija, rekla je početkom meseca potpredsednica Evropske komisije Margareta Vestager, a prihod će se koristiti za finansiranje oporavka od pandemije, piše Seebiz.

Planove je zasenio predlog članica Inicijative za suzbijanje erozije porezne baze i preusmeravanja dobiti da se uvede minimalni globalni porez na dobit kompanija od najmanje 15 odsto i da se deo prava na oporezivanje preusmeri iz matičnih u zemlje u kojima posluju.

Predlozi su rezultat višegodišnjih pregovora pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a prošlog vikenda odobrili su ih finansijski dužnosnici grupe G20. Šefovi država i vlada G20 trebali bi da ih usvoje u oktobru.

Glavni prioritet je osiguranje međunarodnih sporazuma o globalnom porezu i Evropska komisija će sarađivati sa američkom administracijom kako bi se to postiglo, kazao je u ponedeljak poverenik Evropske unije za ekonomiju Paolo Gentiloni.

“Jasno je da nam je to glavni prioritet i razlog zašto smo odlučili da stavimo na čekanje prijedlog (EU-a) o digitalnom nametu”, rekao je Gentiloni na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara finansija članica evrozone.

“Dogovorili smo se sa ministarkom Jelen, da će SAD i Komisija sarađivati kako bismo omogućili ovaj sporazum, jer je on nakon velike krize jako važan”, izjavio je Gentiloni.

Vašington se protivi evropskom digitalnom porezu, tvrdeći da bi ugrozio globalni sporazum o oporezivanju.

Vestager je početkom meseca naglasila da se ciljevi evropskog digitalnog nameta razlikuju od ciljeva globalnog poreza i da će njegov obuhvat biti puno širi.

“Dok OECD-ov dogovor cilja 100 najvećih kompanija, ovaj će namet obuhvatiti daleko više njih”, naglasila je evropska zvaničnica, dodajući da će ga plaćati uglavnom evropske kompanije, ali i one iz drugih zemalja.

Glasnogovornik Evropske komisije Danijel Feri izjavio je da će do oktobram, kada šefovi država i vlada G20 sastati kako bi potvrdili globalni dogovor, treba odraditi veliki tehnički posao.

Komisija će ove godine ponovo da razmotri plan o digitalnom nametu, rekao je Feri, ne precizirajući kako.

Tags
Back to top button