Perjanica hrvatske tekstilne industrije ide u likvidaciju: “Ovo je ludo vreme za biznis” – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Perjanica hrvatske tekstilne industrije ide u likvidaciju: “Ovo je ludo vreme za biznis”

Krapinska Kotka, nekad jedna od perjanica hrvatske tekstilne industrije koja je važila za proizvođača najkvalitetnijih hrvatskih odela, ide u likvidaciju.

Uskoro prestaje s proizvodnjom i postojanjem pod sadašnjim imenom i brendom. Tako su odlučili deoničari Kotke na nedavnoj Skupštini društva, odnosno vlasnici fabrike među kojima je i Krunoslav Cerovečki.

“Procenili smo da je likvidacija jedino razumno poslovno rešenje, a o razlozima same odluke sve vam piše u odluci Skupštine”, kazao je za Jutarnji list Krunoslav Cerovečki, ističući kako iza likvidacije ne stoji većinski vlasnik Ivan Cerovečki već i drugi deoničari.

Donoseći odluku o likvidaciji kompanije, Skupština Kotke utvrdila je gubitak za 2020. od 1,3 miliona kuna (više od 170.000 evra), uz pad prihoda, u odnosu na 2019, za 12 miliona kuna (oko 1,6 miliona evra), prenosi Jutarnji.

“Jasno je da se poslovni rezultat u 2020. poklopio s korona-krizom. Ovo je ludo vreme za biznis, to je sve što bih mogao reći o gašenju kompanije”, dodao je Krunoslav Cerovečki. Na pitanje je li moguća obnova proizvodnje u Krapini pod nekim drugim imenom ili brendom, kratko je uzvratio kako ne bi ulazio u moguće scenarije daljeg razvoja situacije uz dodatak kako “likvidacija podrazumeva i prodaju imovine kompanije”.

U Kotki se pomenutom hrvatskom mediju javio predsednik Uprave Josip Pelin, no samo kako bi im uskratio komentar i objašnjenje odluke o likvidaciji kompanije i poručio kako za sve upite kontaktiraju vlasnike fabrike. U svakom slučaju, bez posla ostaju 364 radnice Kotke, potvrdio je Nenad Leček, predsednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume koji u Kotki ima svoju podružnicu.

“Reč je o odluci većinskog vlasnika Kotke na koju radnici i sindikat nisu mogli da utiču i s kojom se nisu složili kroz odluku Radničkog veća o neprihvatanju plana likvidacije koju je predložio vlasnik. Bez posla u Kotki ostaju 364 radnice i to u trenutku kada je situacija u tekstilnoj branši teška u celini”, navodi Leček, dodajući kako će poslovno uslovljeni otkazi u Kotki biti podeljeni u narednih mesec dana.

Uprava Kotke, sprovodeći likvidaciju kompanije, pozvala je kreditore da u narednih šest meseci prijave svoja potraživanja. Postoji li opasnost, Jutarnji list pitao je Lečeka, da radnice ostanu bez svojih potraživanja zbog dugova krapinske fabrike?

“Prema informacijama kojima raspolažem, Kotka ima obaveze isključivo prema radnicima. Stoga očekujem da se radnike isplati po zakonu”, kaže predsednik Sindikata TKOG-a.

Iako je Kotka poslednjih godina delila sudbinu domaće tekstilne industrije u kojoj, blago rečeno, “nisu cvetale ruže”, fabrika je uglavnom ostvarivala dobit. Između 2016. i 2019, na primer, dobit se, prema izveštajima Kotke, kretala od 140.000 (nešto manje od 19.000 evra) do 1,5 miliona kuna (200.000 evra) u prvoj posmatranoj godini uz prosečni ostvareni prihod od oko 50 miliona kuna (oko 6,7 miliona evra). Dobit je iskazivana sve do izveštaja o poslovanju za 2020. što potvrđuje navod Krunoslava Cerovečkog da je Kotki presudila korona-kriza.

“Ne bih rekao da je korona-kriza glavni uzrok ovakvog kraja Kotke, pre bih uzroke ovoga što se dogodilo tražio u dugogodišnjoj poslovnoj politici menadžmenta i vlasnika kompanije gde se insistiralo na ponudi isključivo odela, pantalona i sakoa, što se pokazalo pogrešnim. Smatram da se trebalo razmišljati i delovati fleksibilnije, s daleko više osećaja za kretanja na tržištu”, komentariše Nenad Leček.

Zanimljivo da je Ivan Cerovečki jesenas demantovao napise u zagorskim medijima da je Kotka, pritisnuta poslovnim poteškoćama, iznajmila ili prodala deo imovine drugim kompanijama kako bi stabilizovala finansije. Cerovečki je tada, odbacujući scenario propasti Kotke, priznao kako postoje poteškoće u fabrici zbog smanjenja potražnje za lohn poslovima u Hrvatskoj od strane evropskih naručilaca, što je opet posledica punih skladišta prodavnica odećom koje nisu radile zbog lokdauna.

Tags
Back to top button