Devizne rezerve Srbije trenutno iznose 14 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

Devizne rezerve Srbije trenutno iznose 14 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju juna ove godine 14,09 milijardi evra, i niže su za 89,8 miliona evra nego prethodnog meseca, prema današnjim podacima NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 132 odsto, i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna su iznosile 11,59 milijardi evra.

Smanjenje bruto deviznih rezervi je, kako se navodi u saopštenju NBS, prvenstveno rezultat neto odliva po osnovu plaćanja obaveza države u iznosu od 229,7 miliona evra.

Ostale transakcije koje su tokom juna uticale na stanje deviznih rezervi imale su pozitivan efekat u ukupnom neto iznosu od 139,9 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, gde je ukupan neto efekat spot i svop transakcija 124 miliona evra, devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka i upravljanja deviznim rezervama (ukupno 68,6 miliona evra), donacija i po drugim osnovima (ukupno 70,6 miliona evra).

Ovi prilivi su bili više nego dovoljni da pokriju ostale neto odlive iz deviznih rezervi po drugim osnovima od 120,9 miliona evra, kao i negativan neto tržišni efekat od 2,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je u junu 496,6 miliona evra i bio je za 34,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,10 milijardi evra. U junu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu kupila 325 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 320 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Tags
Back to top button