Šema “pranja” kreditnih kartica – Prevara teška 19 miliona dolara – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Šema “pranja” kreditnih kartica – Prevara teška 19 miliona dolara

Američki tužilac za južni okrug Njujorka Andrej Straus (Audrei Strauss), i pomoćnik glavnog direktora njujorške kancelarije Federalnog istražnog biroa („FBI“) Vilijam F. Svenej Jr. (Villiam F. Sveenei Jr), najavili su hapšenje bivšeg šefa EM Sistems & Services LLC („EM Sistems“), Stivena Šorta (Steven Short), pod optužbom da je na prevaru vršio obradu kreditnih kartica za svoju operaciju telemarketinga sa sedištem na Floridi, prenosi United State Department of Justice.

Kao što se navodi u optužnici, koja sadrži prethodno najavljene optužbe protiv bivšeg izvršnog direktora CardReadi, LLC („CardReadi“), Brandona Bekera (Brandon Becker), Šort i Beker na prevaru su izvršili šemu „pranja“ kreditnih kartica koja je omogućavala pristup sistemu za kreditne kartice, takozvanu Šortovu osnovnu šemu telemarketinga.

Prema optužnici, od 2012. do 2015. godine, Šort i E.M. Sistems ostvarili su preko 19 miliona dolara od kupaca, koji su primali pozive u kojima im je obećavano smanjenje duga u zamenu za naknade do 1.495 dolara. Operacija telemarketinga rezultirala je stotinama žalbi na prevaru i obmanjivanje, kao i zahtevima za povraćaj sredstava u vrednosti od nekoliko miliona dolara. Naknade podrazumevaju da su Šort, Beker i njihovi saradnici izvršili lažnu šemu obrade kreditnih kartica, obrađujući troškove kreditnih kartica namenjenih za telemarketing, iako su važeći ugovori zabranjivali obradu troškova kreditnih kartica za navodne usluge „konsolidacije duga“ i „smanjenja kamatnih stopa“. Šort i Beker terete se za izvršenje prevare u obradi stvaranja desetina lažnih računa i aplikacija za obradu više od 19 miliona dolara uplata.

Šort je uhapšen u Tampi na Floridi, a trebalo bi da bude saslušan u prisustvu američkog sudije za prekršaje Šonom Flinom (Sean Flynn). Beker je prvobitno uhapšen na međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu 22. septembra 2019. godine, slučaj je dodeljen sudiji Preski (Preska), a zakazano suđenje je 31. januara 2022.

Američki tužilac Štraus izjavio je: „Stiven Šort i njegov saradnik pljačkali su ljude, koji su već u dugovima, koristeći mrežu lažnih kompanija. Kako kreditne kartice i elektronska plaćanja postaju sve centralniji deo našeg društva i naše ekonomije, i potrošači i korporacije imaju puno pravo da očekuju istinitost i pošteno poslovanje na tržištu, a ne prevare i obmane.“

Pomoćnik direktora FBI Vilijam F. Svenej Jr, složio se sa Štrausom: „Kao što se navodi, Beker i Short stvorili su više od 19 miliona dolara nezakonite dobiti proistekle od žrtava, koje su izabrali zbog svog statusa opterećenog dugom”.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button