Stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i EAEU – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i EAEU

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) stupio je tokom vikenda na snagu, čime je za Srbiju otvoreno tržište od 180 miliona ljudi za oko 99 odsto robe s domaćim poreklom, saopštila je Privredna komora Srbije.

Srbija je potpisala sporazum u Moskvi 25. oktobra 2019. godine, sa članicama EAEU, Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgistanom

“Novim Sporazumom, koji je sada proširen na Jermeniju i Kirgistan, zadržan je visok stepen liberalizacije trgovine koji se primenjivao prema bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, uz dodatnu liberalizaciju za izvoz domaćih proizvoda u EAEU”, dodaje se u saopštenju.

Jedna od značajnih novina je da, prema novom Sporazumu, za odobravanje režima slobodne trgovine više ne postoji uslov takozvane “direktne kupoprodaje”.

To praktično znači da se prema novom Sporazumu roba može kupovati i prodavati i na osnovu kupoprodajnih ugovora s trećim licima (posrednicima), dok je odobravanje režima slobodne trgovine prema prethodnim sporazumima bilo moguće samo ukoliko se roba uvozila ili izvozila na osnovu ugovora između rezidenata države jedne ili druge strane.

Primera radi, u Srbiji se može primeniti preferencijalni tarifni režim za robu preferencijalnog porekla Rusije, za koju se uz dokaz o poreklu i dokaze o ispunjenosti uslova direktnog transporta, u Srbiji podnosi i faktura iz treće zemlje, npr. Evropske unije.

Kao veoma povoljno navodi i to što smo uspeli da ispregovaramo i veće izvozne kvote za određene vrste proizvoda kao što su cigarete, čist alkohol i neke vrste sireva.

Tags
Back to top button