Američki investitori šire posao u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Američki investitori šire posao u Srbiji

Uprkos pandemiji korona virusa dve trećine kompanija, članica Američke privredne komore Srbije, nastaviće da investira u Srbiji, pokazuju rezultati godišnjeg istraživanja te komore o poverenju i zadovoljstvu investitora.
“Više od polovine kompanija, 56 odsto, očekuje u 2021. godini povećanje obima poslovanja i rast, dok 30 procenata planira nova zapošljavanja”, kažu za „Vesti“ u Američkoj privrednoj komori Srbije.

Zaposlenost u ovoj godini, kako je navedeno, nije smanjena zahvaljujući pomoći Vlade Srbije. Najveći izazov 70 odsto kompanija vidi u nepredvidivosti pandemije. Čak 82 odsto njih misli da će pomoć države biti potrebna i u 2021. godini. Članice ove organizacije smatraju da podrška treba da bude usmerena ka najpogođenijim sektorima.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je zahvalna članicama Američke privredne komore u Srbiji što su zadržale zaposlene i svojim aktivnostima pomogle privredi u Srbiji i zdravstvenom sistemu, ali i drugim institucijama. Predsednica Vlade je ukazala da se veliki deo onoga što je pokazalo istraživanje Američke privredne komore u Srbiji o poverenju i zadovoljstvu investitora poklapa sa prioritetima Vlade.

Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka, kaže da je to veoma dobro za Srbiju, jer ulaganja investitora donose nova znanja, ekonomski boljitak, kao i otvaranje novih radnih mesta.

“Veoma je važno da kompanije investiraju, jer to donosi nove tehnologije. Sve te kompanije plaćaju poreze, koji su važni za ekonomiju zemlje i naravno nova radna mesta”, ističe dr Kovačević.

Ekonomista Danilo Šuković u izjavi za „Vesti“ kaže da je to dobra vest i da su ulaganja dragocena i dobrodošla.

“Važno je da sve kompanije koje ulažu u Srbiju donose tehnološka unapređenja proizvodnje i poštuju ekološke standarde. Dolazak stranih investitora samo može biti koristan”, zaključuje Šuković.

Američka privredna komora, koja predstavlja 200 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje zapošljavaju više od 100.000 građana Srbije, poverenje i zadovoljstvo investitora meri na osnovu njihovih planova za sledeću godinu. Ti planovi obuhvaćeni su godišnjim istraživanjem Američke privredne komore Srbije, koji su predstavljeni na onlajn konferenciji „Osmo prolazno vreme: e-progres“.

Tags
Back to top button