Odbor za finansije prihvatio više poreskih i finansijskih zakona – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Odbor za finansije prihvatio više poreskih i finansijskih zakona

Odbor Skupštine Srbije za finansije u načelu je prihvatio više finansijskih i poreskih predloga zakona koji će se naći na dnevnom redu današnje sednice Parlamenta. Među njima su predlozi zakona o digitalnoj imovini i o fiskalizaciji, kao i izmene zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Posle skupštinske rasprave, odbor za finasije prihvatio je i predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o akcizama, o porezu na dobit pravnih lica, o porezu na dohodak građana i o porezu na dodatu vrednost.

Na spisku su i izmene zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o tržištu kapitala, o javnoj svojini, kao i predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava, kojim se Srbija u tom poslu priključuje državama članicama EU.

Slavica Savičić iz Ministarstva finansija rekla je da je izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju predviđeno da se obeštećenje do 1.000 evra isplati odjednom u novcu do 31. marta naredne godine u odnosu na odluku Vlade o emisiji obveznica.

Izmenama tog zakona se, kaže, definišu koraci i datumi kada će se obveznice emitovati.

Izmenama Zakona o akcizama predlaže se donošenje srednjoročnog plana postepenog povećanja akciza na cigarete od 2021. do 2025, povećanjem za 1,50 dinara po paklici svakih šest meseci.

“Kroz postepeno povećanje akciza trebalo bi da se dostigne minimalni nivo oporezivanja predviđen standardima EU od 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosni minimum 1,80 evra po paklici. Sadašnji nivo iznosi 70 evra na 1.000 komada cigareta”, rekla je Savičićeva i navela da će akcize biti povećane i za tečnost za punjenje elektronskih cigareta.

Izmenama zakona o porezu na dobiti pravnih lica uvodi se u sistem oporezivanja kapitalnog dobitka u vezi sa digitalnom imovinom i investicionim fondovima, dok je izmenama Zakona o porezu na dohodak građana predloženo povećanje neoporezivog iznosa zarade sa sadašnjih 16.300 dinara na 18.300 dinara mesečno.

Savičić kaže da su izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost predložene radi usklađivanja sa drugim zakonima, ali i propisima EU, kao i zbog unapređenja poslovnog ambijenta, a da je izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje produženo važenje olakšica za zapošljavanje novih radnika.

Navela je da se izmenama Zakona o javnoj svojini, na predlog lokalnih samouprava, za godinu dana produžava rok za upis prava svojine nad nepokretnostima koje koriste.

Pomoćnik ministra finansija Filip Šanivić kaže da bi izmene Zakona o tržištu kapitala, između ostalog, trebalo da obezbede veći obim trgovanja i bolju ponudu kvalitetnih finansijskih instrumenata na tržištu kapitala u vidu korporativnih obveznica.

Odbor je prihvatio i izmene Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta “Beograd na vodi”.

U načelu je prihvaćen i Predlog zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virusa.

Odbor je prihvatio i Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora Povezane škole u Srbiji između Republike Srbije i Evropske investicione banke.

Reč je o 65 miliona evra za unapređenje obrazovanja.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button