Šveđani žele da pređu na digitalnu krunu – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Šveđani žele da pređu na digitalnu krunu

Šveđani manje od 10 odsto novčanih transakcija vrše u gotovini i razmišljaju o zameni krune digitalnom valutom.

Švedska je u grupi zemalja koje najmanje koriste papirni novac.

Zato je Vlada Švedske poslala upitnik za istraživanje perspektive budućeg prelaska sa papirne na digitalnu valutu.

Vlada traži da se napravi karta platežnog tržišta i njegovih budućih izgleda, s obzirom na razvoj događaja u Švedskoj i drugim zemljama.

Biće analizirana potreba da Riksbank (švedska centralna banka) izda „imejl krunu”, te napravljen osvrt na značenje koncepta zakonskog sredstva plaćanja u svetu gde se gotovina koristi sve manje.

Upitnik će odrediti podelu između države i privatnog sektora na tržištu novca, kao i buduću ulogu države u tome, navodi švedska Vlada.

Švedska Vlada smatra da su brz tehnološki razvoj i digitalizacija „fundamentalno pozitivni” jer stvaraju uslove za inovativna rešenja, koja omogućavaju jeftinije, bolje, te više potrošački usmerene proizvode i usluge.

Švedska se nalazi među vodećim zemljama kad je riječ o digitalizaciji finansijskog sektora.

Najčešće kritike oko potpunog uvođenja digitalne valute u Švedskoj odnose se na komplikacije sa kojima bi bili suočeni penzioneri i najsiromašniji dijelovi stanovništva, poput beskućnika.

Istraživanje mogućnosti uvođenja digitalne valute i prelaska na bezgotovinsku ekonomiju u potpunosti bi trebalo biti završeno najkasnije 30. novembra 2022. godine, navode ekonomski portali, prenosi Sputnik.

Tags
Back to top button