Vladin program “Moja prva plata” startuje od jeseni – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Vladin program “Moja prva plata” startuje od jeseni

Pravo na novčanu pomoć države za zapošljavanje mladih u Srbiji kojima će to biti prvi posao, kroz program “Moja prva plata”, imaće poslodavci koji se prvi prijave, a novac za svakog novozaposlenog biće moguće dobiti već od jeseni, piše “Blic”.

Kako list saznaje, pravo na državnu subvenciju koja porazumeva zapošljavanje ukupno 10.000 mladih, imaće poslodavci koji zaposle upravo prvih 10.000 ljudi, kojima će to biti prvi posao, a sa primenom će se najverovatnije početi na jesen.

“Blic” podesća da je država spremila po 20.000 dinara za one koji su završili srednju školu, odnosno 24.000 dinara za one sa diplomom fakulteta, koji bi se isplaćivali tokom devet meseci.

Iz budžeta će za ovaj projekat biti izdvojeno dve milijarde dinara.

Po pisanju “Danasa”, sindikalci i ekonomisti smatraju da je program “Moja prva plata” deo predizborne kampanje i mera koja neće doprineti zapošljavanju.

“Ne postoji bilo kakva garancija da će posle plaćenog perioda od devet meseci poslodavci primiti te mlade ljude na rad u svojim preduzećima. Na ovaj način se stimulišu nesavesni poslodavci da koriste rad novozaposlenih dok dobijaju subvencije i da ih kada toga više ne bude jednostavno otpuste”, rekao je za “Danas” ekonomista Milan Kovačević.

Sa njegovim mišljenjem da je reč o težnji da se pridobiju glasači na predstojećim izborima slaže se i predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović.

“Nemam dilemu da će većina poslodavaca te mlade ljude da iskoristi kao robovsku radnu snagu dok država budu plaćala za njihovo radno mesto. Novčana pomoć države će omogućiti poslodavcima da stvore veći profit dok omladina koja se zoposli kroz taj program jedino može da računa da će im poslodavac osnovnu platu koju daje država povećati samo do iznosa minimalca, što znači neznatno”, rekao je Veselinović za “Danas”.

Tags
Back to top button