Fed najavio kupovinu korporativnih obveznica – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Fed najavio kupovinu korporativnih obveznica

Federalne rezerve juče su najavile da će početi otkup korporativne obveznice i time proširiti podršku korporativnom sektoru.

Kao deo kontinuiranog napora za podržavanje funkcionisanja tržišta i olakšavanje uslova kreditiranja, Fed je dodao funkcije svog kreditnog instrumenta za sekundarno tržište.

Program ima mogućnost otkupa korporativnih kredita do 750 milijardi dolara. Njegova početna najava od 23. aprila u velikoj se meri smatra prelomnim trenutkom za finansijska tržišta, a nakon toga je preokrenut trend i indeksi najvažnijih tržišta počeli su da rastu.

“Odluka o kupovini širokog portfolija korporativnih obveznica predstavlja prelazak na aktivniju strategiju za korporativno kreditno sredstvo na sekundarnom tržištu, a ne na pasivni pristup koji je prvobitno bio zamišljen”, rekao je Stiven Fridman, za CNBC.

Taj potez dolazi manje od nedelju dana nakon što je Federalni komitet za otvoreno tržište oborio pogled na američku ekonomiju u vreme pandemije korona virusa. Prelazak na agresivniju strategiju kupovine obveznica “takođe može odražavati stajalište Odbora da će ekonomski oporavak od trenutne krize COVID-19 biti dugotrajan i izazovan, a kreditna tržišta zahtevaju široku podršku”, dodao je Fridman.

Prema poslednjim smernicama, Fed je rekao da će na sekundarnom tržištu otkupiti pojedinačne obveznice koje imaju dospeće pet godina ili manje.

Ti otkupi ići će paralelno sa ETF-ovima koje je Fed već kupovao, a koji su uravnoteženi prema indeksima investicionog ranga, ali uključuju i neke fondove bezvrednih obveznica koji prate dug koji je pre investicije bio u investicionom razredu, ali je nakon toga smanjen.

“Namera pojedinačnog otkupa duga biće da se stvori portfolio korporativnih obveznica koji se temelji na širokom, raznolikom tržišnom indeksu američkih korporativnih obveznica“, rekao je Fed u svojoj objavi.

Izdavaoci moraju imati ocenu BBB- ili / Baa3, u zavisnosti od agencije, od 22. aprila, neposredno pre nego što je Fed objavio kreditna sredstva.

Tags
Back to top button