Nemačka uvodi instant kredite za mala i srednja preduzeća – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIKreditiSVE VESTI

Nemačka uvodi instant kredite za mala i srednja preduzeća

Nemačka savezna vlada odlučila je da državna razvojna banka KfW omogući instant-kredite malim i srednjim preduzećima u krizi zbog epidemije virusa korona, objavio je KfW.

Savezni ministar ekonomije i energetike Nemačke, Peter Altmajer, izjavio je da mala i srednja preduzeća čine „99,5 odsto svih kompanija u Nemačkoj“ i da je presudno da im se pomogne.

„Zato uvodimo dodatni opsežni paket zaštite za naš sektor srednje veličine. Uvešćemo instant kredit KfW-a, za koji će država preuzeti 100 odsto kreditnog rizika. Rokovi će biti produženi na 10 godina“, rekao je Altmajer.

Savezni ministar finansija, Olaf Šolc, izjavio je da je program instant zajmova dodatak na već postojeće mere i da je namenjen malim i srednjim preduzećima kojima je brzo potrebna pomoć pod posebnim uslovima. Šolc je dodao da su svi ostali paketi pomoći i dalje dostupni.

Glavni izvršni direktor banke KfW, Ginter Brojnig, rekao je da očekuje veliki broj prijava i da će KfW raditi sa drugim bankama, da bi učinio sve što može „kako bi stvorili tehničke preduslove za brze isplate“.

Srednja preduzeća koja su prošle godine ostvarila profit ili u proseku tokom prošle tri godine, moći će da dobiju instant-kredit, između ostalog, ako imaju više od 10 zaposlenih, ako su na tržištu aktivna najkasnije od 1. januara prošle godine i ako pre 31. decembra iste godine nisu imala finansijske poteškoće. Takođe, kompanije će morati da dokažu da im je finansijsko stanje u tom periodu bilo uredno.

Rok za otplatu instant-kredita je 10 godina, sa kamatnom stopom od 3 odsto. Proces odobrenja kredita ne podrazumeva dodatnu procenu rizika od strane banke ili KfW, što omogućava brzo davanje kredita.

Program će početi nakon odobrenja Evropske komisije.

Tags
Back to top button