Novi dan D za bitkoin – 12. maj – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Novi dan D za bitkoin – 12. maj

Investitori u kriptovalute s nestrpljenjem očekuju maj kad bi trebalo da se dogodi, prema mnogim analitičarima, dan D za bitkoin.

Naime, 12. maja ove godine, dogodiće se tzv. novo prepolovljenje, što na pojednostavljen način znači da će u jednakim vremenskim intervalima kao i do sada u opticaj dolaziti upola manje bitkoina.

Neki već predviđaju da će se cena bitkoina povećati, što se dogodilo nakon prvog i drugog prepolovljenja, odnosno 2012. i 2016. godine.

Posledica takozvanog bitkoin rudarenja, što je računarsko traženje rešenja za teške matematičke probleme, rezultira dodavanjem novih blokova zapisa o transakcijama kriptovaluta u bitkoinov lanac blokova podataka ili tzv. blokčejn.

Svaki novi blok dodaje se lancu bitkoina u proseku svakih deset minuta.

Ovo stvara nove bitkoine kojima se nagrađuju rudari. Oni koji su rudarenju doprineli s većom računarskom moći, dobijaju relativno veću nagradu.

Prilikom pokretanja bitkoin mreže 2009. godine, nagrada za svaki novi blok koji se pridružuje lancu blokova podataka bila je 50 bitkoina. U novembru 2012. nagrada se prepolovila na 25 bitkoina prvi put, a na 12,5 bitkoina drugi put u julu 2016. godine.

Trenutno je mnogo više interesa za nadolazeće prepolovljenje nego pre četiri godine, kada kriptovalute još nisu bile predmet interesa šireg kruga (i) malih investitora.

Kriterijum za prepolovljenje koji je je u jezgru bitkoinovog protokola bio programiran za suzbijanje inflacije dosegao je novih 210,00 blokova u bitkoin blokčejnu, što se događa svake četiri godine (210 000 puta deset minuta je 2,1 miliona minuta ili 3,995 godina).

Iako prošli rast cene bitkoina nije pokazatelj budućeg rasta, moguće je da bi na povećano zanimanje za kupovinu bitkoina u narednim nedeljama mogla uticati i prošla prepolovljenja.

U dvanaest meseci nakon prvog prepolovljenja 28. novembra 2012. godine, cena bitkoina skočila je više od 9.000 odsto s 11 na preko 1.030 dolara.

U godini nakon drugog prepolovljenja, koje se dogodilo 9. srpnja 2016., bitkoin je porastao za samo 338 odsto, ali tokom tog razdoblja rasta dobio je podsticaj za vrlo brzu eksploziju do najviše cene svih vremena – u decembru 2017. premašio je 20.000 dolara.

Izvor: Srbija danas / Blic

 

Tags
Back to top button