Evro stabilan uoči sednica Feda i ECB-a – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Evro stabilan uoči sednica Feda i ECB-a

Kurs evra prema dolaru u utorak je neznatno promenjen u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima pred očekivani novi krug američkih carina, britanske izbore i ovonedeljno zasedanje i Feda i Evropske centralne banke (ECB).

Evrom se trgovalo po gotovo nepromenjenom kursu u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta, po 1,1072 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest vodećih svetskih valuta isto je bio stabilan u poređenju sa zatvaranjem tržišta dan ranije, na 97,605 bodova.

Stabiliziravši se prema jenu nakon pritisaka u prošlonedeljnom trgovanju, dolarom se jutros trgovalo po 108,62 jena.

Takva kretanja “odražavaju slaba očekivanja ikakvih promena na ovonedeljnim sednicama Feda i ECB-a, kao i neizvesnost oko roka za uvođenje novog kruga američkih carina na uvoz roba iz Kine”, komentarisali su analitičari banke ING.

U fokusu investitora je hoće li Vašington u nedelju sprovesti najavljeni novi krug carina, ili je nekakav dogovor s Pekingom ipak moguć pre isteka roka.

Kurs kineskog juana, najosetljvije valute na američko-kineski trgovinski sukob, takođe nije zabeležio veće promene u odnosu na dolar. Prema poslednjim podacima, na inostranim tržištima se juanom trgovalo po 7,037 juana za dolar.

Prema rečima makroanalitičara u banci Societe Generale, Kita Juckesa, na tržištima je trgovanje valutama slabašno.

Ulagači su gotovo sigurni da će američki Fed ove nedelje na sjednici koja završava u sredu ostaviti ključne kamatne stope na postojećim nivoima pa će više pažnje usmeriti na prognoze i iznalaženje primirja u američko-kineskom trgovinskom ratu. Očekuju i da će ECB na ovonedeljnoj sednici zadržati postojeće ključne kamatne stope.

Tečaj funte zadržao je najnovije dobitke prema dolaru i evru, pred britanske izbore u četvrtak na kojima se očekuje vrlo verovatna pobeda konzervativne stranke premijera Borisa Džonsona. Funtom se u takvoj situaciji trgovalo po 1,3140 dolara i 84,26 penija za evro.

Tags
Back to top button