Poznati strateg preporučuje koje deonice treba kupovati iduće godine – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Poznati strateg preporučuje koje deonice treba kupovati iduće godine

Dominacija prinosa američkih deonica iduće godine bi mogla pasti, procenjuju analitičari.

Kako pokazuju statitistički podaci, američko deoničarsko tržište poslednjih 10 godina bilo je najbolje mesto za ulaganje novca. Naime, od 2010. godine indeks najvećih 500 američkih preduzeća S&P 500 skočio je za 180 odsto dok indeks svetskih deonica MSCI u tom razdoblju beleži svega 18 odsto rasta, piše Poslovni dnevnik.

Deonice sa rastućih tržišta još su gore prošle – MSCI Emerging Market indeks povećao je svoju vrednost za tek četiri odsto. No, analitičari deoničarskog tržišta smatraju kako su međunarodne deonice spremne za veliki povratak tokom 2020. godine u odnosu na američke, zbog atraktivnih vrednovanja i podsticaja od globalnog ekonomskog rasta usled dodatnog “ubrizgavanja novca” vodećih centralnih banaka.

“Ponovno ubrzanje globalnog rasta, slabiji američki dolar i zanimljiva vrednovanja trebalo bi iduće godine da podrže neameričke deonice”, naglašava Peter Berezin, glavni analitičar BCA Researcha, a prenosi CNBC.

Koliko su američke deonice postale skupe, gledano prema odnosu cene i zarade – najpopularnijem pokazatelju procene deonica – govori i podatak da je taj odnos za indeks S&P 500 trenutno na 20. Drugim rečima, za jedan dolar dobiti kompanija, iz sastava tog indeksa, investitori su trenutno spremni platiti 20 dolara.

Valja naglasiti kako je to najviša vrednost tog pokazatelja od prošle godine, a razlog je rekordna vrednost S&P-a 500 uprkos padu zarada na godišnjem nivou. Globalne deonice istovremeno se trže po daleko povoljnijoj ceni. Odnos cijene i zarade indeksa svetskih deonica MSCI trenutno se kreće oko 14,7.

Callum Thomas, direktor istraživanja Topdown Chartsa, ističe kako postoji jaz od 50 odsto u vrednovanjima američkih i inostranih deonica. Ovako širok jaz stvoren je zbog činjenice da je globalna ekonomija u poslednjih godinu dana počela usporavati dok je američka ekonomija više-manje zadržala zamah.

Prošle nedelje američko ministarstvo trgovine je objavilo da je američki BDP u trećem tromesečju povećan za 2,1 odsto. Sa druge strane, industrijska proizvodnja u Evropi u oktobru je dosegla najniži nivo u poslednjih sedam godina. Donekle se oporavila u novembru, ali je i dalje u negativnom području, pokazuju podaci IHS Markita. Na trgovinskom planu i dalje se čeka sporazum između Kine i SAD-a.

Mike Wilson, glavni deoničarski strateg u banci Morgan Stanley, naglašava kako je MSCI indeks svetskih deonica već doneo investitorima opipljive prihode nakon što je u decembru prošle godine ostvario značajan gubitak. “To je u skladu sa dosezanjem dna globalnog ekonomskog rasta što znači da tržišta šalju signal o preokretu u rastu”, naglašava Wilson.

On preporučuje da se iduće godine kupuju japanske i korejske deonice. Merilo berzansko – tržišnih fondova izloženih japanskim deonicama tokom ove godine beleži rast od preko 18 odsto i na putu je najvećeg godišnjeg dobitka od 2017. godine. Sa druge strane, korejske deonice ove godine nisu se preterano iskazale – indeks Kospi jedva beleži rast za ovu godinu. Evropske berze još su jedno tržište koje financijski stručnjaci posmatraju.

S obzirom da evropski Stoxx 600 indeks beleži više od 19 odsto rasta za ovu godinu, na putu je najboljeg godišnjeg dobitka od 2009. godine kada je skočio 28 odsto. Cameron Brandt, direktor istraživanja EPFR-a smatra kako priliv novca u evropskoj imovini pokazuje da su “sve loše vesti već ugrađene u cenu deonica”. “Verovatno je pošteno reći da najveći potencijal za rast tokom iduće godine leži u Evropi”, naglašava Brandt.

Tags
Back to top button