Ako ste investitor-početnik ove stvari morate znati – Bankar.rs
SVE VESTI

Ako ste investitor-početnik ove stvari morate znati

Finansijska situacija svakog ulagača je različita, upozorava NBC News. Ono što je dobar savet za 21-godišnjaka možda i nije najpametniji za nekog od 65 godina. Neki ulagači mogu podneti malo rizika u portfoliju, a drugi ni toliko. Neki samostalno odlučuju kuda će sa svojim novcem, a drugima treba savetnik da se probiju kroz različite opcije.

Prema tekstu objavljenom na NBC Newsu svi bi trebali imati na umu sledeće:

Osnove:

Diverzifikacija: Čuli ste za izraz ‘ne stavljati sva jaja u istu korpu’. Isto vredi i za portfolije.

Ako su sva vaša ulaganja u istoj kategoriji, a dogodi se udar baš na tu kategoriju, pretrpjećete veliku štetu. Ukoliko su ulaganja raspoređena po različitim kategorijama, veliki udar doneće vam samo manju štetu. Zato se mnogi ulagači odlučuju na ulaganje u raznu imovinu poput obveznica i deonica. Potom idu i korak dalje raspoređujući ulaganja između velikih i malih kompanija.

Alokacija imovine: Odlučili ste se na diverzifikaciju, šta dalje? U osnovi to zavisi od vaših godina i apetita za rizikom. Uopšte gledano, što ste stariji manje rizika želite u svom portfoliju jer ćete gubitke teže nadoknaditi tokom vremena. Zato će stariji želeti više obveznica nego deonica koje se smatraju rizičnijima. S druge strane, mlađi ulagači pristaće na veći rizik u potrazi za većim prinosima pa će im izbor pasti većim delom na deonice.

Viši nivo:

Za spretnije ulagače, pad tržišta ne znači nužno i gubitak već stvara prilike. Na primer, za kupovinu hatija od vrednosti sa dobrim potencijalom rasta koja se trenutno trguju po niskim cenama. Tu na scenu stupaju istraživanja i strategija te dubinsko poznavanje:

1. razlike između naloga za kupovinu i stop naloga (nalog za kupovinu izvršava se čim pre po najbližoj zadanoj ceni dok se stop nalog izvršava po ispod ili iznad zadane cene)

2. razlike između growth stocks (hartije od vrednosti čija cena kontinuirano raste nezavisno o kretanju ekonomije) te value stocks (hartije od vrednosti čija je tržišna vrednost niža od fundamenata, odnosno one koje imaju potencijal rasta)

3. uzimanje u obzir razlike u riziku kad se ulagač odlučuje na ‘long pozicije’ (kladeći se na povećanje vrednosti) te ‘short pozicije’ (klađenje na pad cene) hartija od vrednosti

4. Poznavanje osnovnih pokazatelja poput P/E odnosa(odnos cene deonice i zarade po deonici) te bete (mera volatilnosti i sistemskog rizika)

5. barem načelnom poznavanje put i call opcija (put opcija daje mogućnost vlasniku pravo, ali ne i obvezu, prodaje hartije od vrednosti po unapred utvrđenoj ceni u određenom vremenu, dok call opcija vlasniku daje isto pravo samo kupovine hartije od vrednosti)…

Osim navedenih, postoji niz raznih strategija i teorija, od tehničke analize nadalje, a opcija je i da za vas to učini i profesionalni finansijski savetnik.

Tags
Back to top button