Žan Pjer Mustier danas predstavlja novi četvorogodišnji plan UniCredit banke – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Žan Pjer Mustier danas predstavlja novi četvorogodišnji plan UniCredit banke

U Londonu će danas, na Dan tržišta kapitala, izvršni direktor UniCredit banke, Žan Pjer Mustier, predstaviti buduću strategiju i strukturu holdinga milanskog zajmodavca.

Ono što se nalazi u četverogodišnjem planu od 2020. do 2023. (“Tim 23”) za sada je tajna, ali šef banke nedavno je isključio spajanja.

Jedno je sigurno: 13 stranih podružnica dolazi pod okrilje holdinga koji će imati sedište u Italiji.

Mustier je od 2016. godine repozicionirao banku, koja se u to vreme borila sa milijardama loših kredita. U trećem tromesečju 2019. godine banka je ostvarila dobit od 1,1 milijarde evra. Poređenje sa 2016. godinom pokazuje da banka ima oko 14.000 zaposlenih i 50 milijardi manje loših kredita, manje troškove za 1,7 milijardi godišnje i 24 milijarde evra više svežeg kapitala.

Osim toga, Unicredit je prodao nekoliko podružnica, a najnoviji potez je smanjenje udela u turskoj Yapı Kredi banci. Do kraja 2019. Mustier želi da smanji loše zajmove na oko deset milijardi evra.

Ipak, banka mora da nastavi sa obnavljanjem; ne manje važno jer je tržišna vrednost institucije ograničena na 28 milijardi evra.

Tags
Back to top button