Američke Federalne rezerve istražuju digitalni dolar i njegov uticaj na monetarni sistem – Bankar.rs
FOREXINOVACIJEKRIPTOVALUTESVE VESTI

Američke Federalne rezerve istražuju digitalni dolar i njegov uticaj na monetarni sistem

Sistem Federalnih rezervi Sjedinjenih Država istražuje razvoj digitalne valute centralne banke (CBDC) i koja pitanja i rizici mogu da se pojave.

Predsednik Odbora Federalnih rezervi Džerom Pauel je pružio odgovor na pitanje da li Federalne rezerve planiraju da lansiraju nacionalnu digitalnu valutu američkim predstavnicima Frenč Hilu i Bil Fostersu, o čemu je 20. novembra tvitovao finansijski reporter Zahari Varmbrodta, prenosi Cointelegraph.

Pauel je u pismu izneo stavove Federalnih rezervi o stvaranju CBDC-a, naglašavajući da, iako agencija trenutno ne razvija CBDC, procenila je i nastavlja da procenjuje troškove i koristi takve inicijative.

Pauel je otkrio da agencija provodi sopstvene eksperimente u manjim razmerama, kako bi stekla praktično iskustvo i bolje razumela mogućnosti i ograničenja CBDC-a.

Pauel je rekao da pre izdavanja CBDC-a, Federalne rezerve moraju da se pozabave brojnim pravnim pitanjima, uključujući monetarnu politiku i politiku plaćanja, finansijsku stabilnost, nadzor i operativna pitanja i njihovu ranjivost na visokotehnološke napade. Pauel je nastavio:

„Ako je dizajniran da bude finansijski transparentan i pruži zaštitne mere protiv nezakonitih aktivnosti, CBDC opšte namene bi mogao da se zamisli da za Federalne rezerve vodi evidenciju svih podataka o plaćanju koristeći digitalnu valutu […], a ponekad pokreće pitanja vezana za privatnost podataka i sigurnost informacija.”

Na kraju, Pauel je napomenuo da treba razmotriti brojne karakteristike dizajna za razvoj CBDC-a, uključujući upravljanje nepostojećim zalihama ove valute, neophodnost platnog sistema Federalnih rezervi za obavljanje transakcija i pitanje anonimnosti u pogledu da poseduju i šalju CBDC.

Kao odgovor na Pauelovo pismo, predstavnik Predstavničkog doma Kongresa Hil je izrazio oduševljenje što Federalne rezerve istražuju da li ima smisla za izdavanje CBDC-a i rekao:

“Ova odluka imala bi dalekosežne implikacije na svaki aspekt američke monetarne politike i zahteva dubok nivo analize da bi se osigurala odgovarajuća primena.”

Predstavnik Foster je rekao: „Moja glavna briga je da nas ne uhvate nespremnim zbog brzog razvoja u drugim zemljama koje mogu staviti našu ekonomiju u konkurentski hendikep i ugroziti primat američkog dolara.“

Tags
Back to top button