ECB: “Niske kamate ugrožavaju finansijsku stabilnost evrozone” – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

ECB: “Niske kamate ugrožavaju finansijsku stabilnost evrozone”

Rizici po finansijsku stabilnost u evrozoni ojačali su delom i zbog politike niskih kamatnih stopa banke, konstatuje potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Guindos u polugodišnjem biltenu objavljenom u sredu.

ECB je u martu 2016. spustio ključnu kamatnu stopu u evrozoni na nula odsto, a u međuvremenu je uveo i negativnu stopu za depozite banaka, prenosi Blic.

Priznajući da su niske kamatne stope podstakle širu privredu, De Guindos upozorava ipak kako bankarski sektor pokazuje sve veću sklonost preuzimanju većih rizika kako bi povećao profitabilnost. To bi u srednjoročnom periodu moglo da stvori izazove za finansijsku stabilnost, tumači De Guindos.

Osiguravači i investicioni fondovi takođe bi mogli biti u iskušenju da preuzmu prekomerne rizike, a sličan problem mogao bi se javiti i na određenim nekretninskim tržištima, rekao je potpredsednik ECB-a. To bi, upozorava De Guindos, moglo postati problem kada se cenovno okruženje promeni, što će dovesti do povećanja kamatnih stopa.

U prethodnim istupima čelnik ECB-a istakao je da u evrozoni ima previše banaka, od kojih mnoge imaju nizak tržišni udeo i pod velikim su konkurentskim pritiscima, dodajući ipak da su “banke značajno poboljšale otpornost u proteklih nekoliko godina”.

Tags
Back to top button