Sberbank patentira blokčein repo rešenje kao prvo namenjeno bankama u Rusiji – Bankar.rs
BANKEINOVACIJESVE VESTI

Sberbank patentira blokčein repo rešenje kao prvo namenjeno bankama u Rusiji

Najveća ruska banka, državna Sberbanka, pokrenula je blokčein rešenje za sporazume o reotkupu – koji su takođe poznati kao repo.

Prema saopštenju Sberbanke od 19. novembra, banci je dodeljen patent za rešenje, koji koristi tehnologiju pametnih ugovora za automatizaciju repo transakcija između strana, piše Cointelegraph.

Ugovori o otkupu široko se koriste na veleprodajnim tržištima finansiranja i služe kao sredstvo za banke i nebanke za pristup likvidnosti putem kratkoročnih sporazuma o finansiranju koji su osigurani osnovnim hartijama od vrednosti.

U repo transakciji, banka (ili drugi subjekt) kupuje hartije od vrednosti i plaća kupovinu tako što je odmah preprodaje u periodu – od samo jedne noći do tri meseca – uz obavezu da je otkupi po ugovorenoj ceni.

Repoi su visoko elastični instrumenti koji zadovolje potrebe finansiranja i likvidnosti različitih finansijskih institucija i igraju centralnu ulogu u globalnom bankarskom sistemu.

Prema najavi Sberbanke, banka je prva u Rusiji koja je patentirala repo-rešenje sa sistemom izvršenja na bazi blokčeina.

Koristeći rešenje, druge strane u repo ugovoru potpisuju pametni ugovor koristeći e-potpise putem distribuiranog registra; ugovor se u početku koristi za automatizaciju prenosa sredstava i hartija od vrednosti između strana.

Rešenje Sberbanke uključuje mehanizam za nadgledanje tržišne cene predmetne kolateralizovane hartija od vrednosti tokom trajanja (ili dospeća) repoa. Na osnovu tih podataka, ugovor zatim vrši uzajamno plaćanje stranama kako bi se sporazum automatski rešio.

Sberbank napominje da njegovo rešenje pokriva krajnji rok životnog ciklusa repoa, za koji tvrdi da eliminiše rizik druge ugovorne strane i, čineći to, može da se pretvori u povoljnije finansiranje.

Sberbank je aktivno započela razvoj blokčeina u različitim aspektima svog poslovanja, ali je prestala da nudi usluge vezane za kriptovalute.

U maju 2019. godine Cointelegraph je izvestio da je banka zaustavila svoje potencijalne planove trgovanja kriptovalutama jer se centralna banka Rusije još uvek u velikoj meri protivi usvajanju kripto prostora. Tada je potpredsednik Sberbanke Andrej Šemetjov rekao da banka čeka da bude usvojeno odlučno zakonodavstvo o kriptovaluti pre nego što krene u ozbiljnije planove.

U junu, izvršni direktor Sberbanke Herman Gref potvrdio je izbor banke da ne razvija ponude vezane uz kriptovalute, napomenuvši da je institucija fokusirana na razvoj blokčein rešenja za finansijske usluge.

Tags
Back to top button